Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. augusztus 2. 11:09

Madarak a természetvédelem tükrében Tóth Endre előadásában

Képgaléria
Madarak a természetvédelem tükrében Tóth Endre előadásában
Fontos társadalmi és gazdasági kérdések vonatkozásában információkat kaphattunk Tóth Endrétől a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársától. Mint Hermann Ottó, jeles természetkutató, madarak szakértője, már régen megfogalmazta, hogy a természetben hasznos madár vagy káros madár nincs, csak szükséges. Az elmúlt évtizedekben számtalan Magyarországon honos madárfaj tűnt el, és jó néhány eddig ismeretlen madár fordult meg vándorlásai során hazánkban. Az Európai Unió jogszabályokkal igyekszik támogatni az élővilág minél jobb életfeltételeit, az ökoszisztéma megvédése érdekében.

Erre nagy szükség van, mivel számos negatív hatás: emberi és környezetvédelmi károkozás történik. Előrelépést jelent, hogy Uniós pályázat keretében két olyan kiképzett méregkereső kutyával gazdagodott a KNP őrszolgálata, melyek a jellemzően a ragadozó madarak oktalan pusztítására kihelyezett mérgezett csalik, tojások felderítésében segítenek. Az utóbbi években mintegy 50 parlagi sast és 30-nál több réti sast mérgeztek meg szándékosan.

Örvendetes dolog, hogy a madárvédelemnek és az ornitológia tudományának jeles képviselői találhatók meg Magyarországon, és munkájuknak köszönhetően valószínűsíthető, hogy a hosszútávon szükséges madárvédelem és a környezet sikerekre számíthat.

Az előadás során számos madárfaj bemutatásra került, melyek között vannak a mezőgazdasági termelőkre nézve esetleg káros fajok is, de az egészséges egyensúly fenntartása érdekében az emberek részéről a kegyetlen irtás helyett önmérsékletre és toleranciára van szükség.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája