Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 6. 21:56 | Szerző/forrás: keol.hu

Nyolc év börtönbüntetést kapott a szerb kábítószercsempész

Nyolc év börtönbüntetést kapott a szerb kábítószercsempész
Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem kísérlete miatt A. M. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Így a vádlott Magyarországról történő kiutasításának mértékét - tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára és jellegére - 5 évről 7 évre súlyosította.

Ugyanakkor úgy ítélkezett a táblabíróság, hogy a magyar nyelvet nem ismerő, magyarországi kapcsolatokkal nem rendelkező vádlott a büntetését fegyház helyett börtönben töltse le, mivel esetében ez a végrehajtási fokozat is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Nem változott a szabadságvesztés időtartama, így a vádlott jogerős büntetése 8 év börtön lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság a bűncselekményhez mérten arányos mértékű szabadságvesztés büntetést szabott ki, az ítélőtábla sem a lényeges súlyosításra, se az enyhítésre nem látott indokot. 
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. október 26-án A. M. (szerb állampolgár) vádlottat, és ezért őt 8 év fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

x    x    x

A. M. vádlott 2016. március 7-án Belgrádba érkezett. Ott két személlyel történt megállapodás alapján arra vállalkozott, hogy Belgrádból Magyarországon át Ausztriába utazik, és útipoggyászában eljuttat Ausztriába egy olyan küldeményt, amelyben kábítószer van.

A vádlott 2016. március 10-én átvett egy hátizsákot, amelyben 12 darab, zöld színű növényi anyagot tartalmazó, fekete fóliával borított csomag volt elhelyezve, a csomagok tetejére álcázásul a vádlott ruháit tették. Ezt a hátizsákot kellett volna átadnia a vádlottnak az ausztriai célállomáson.

A. M. Belgrádban megjelent a buszállomáson az onnan menetrendszerűen Salzburgig közlekedő járatnál, a hátizsákot - benne az illegális drogot tartalmazó 12 csomaggal - indulás előtt a buszsofőrnek átadta, aki azt „Milos Salzburg" címkével látta el, és a busz csomagtartójában elhelyezte. A busszal a vádlott Hercegszántónál érkezett Magyarországra 2016. május 10-én 22 óra körüli időpontban. A vámvizsgálat során az útipoggyászt ellenőrizték, és hátizsákjában megtalálták a drogot. A 12 csomagban összesen 5.343 gramm nettó tömegű száraz növényi anyagot foglaltak le, amelynek 458 gramm totál-THC-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 3,8-szerese.

A vádlott az elfogása előtt fogyasztott illegális drogot - mutatták ki a vizsgálat során.

Kövessen minket a Facebookon is!