Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 28. 22:47 | Szerző/forrás: keol.hu

Orbán Viktor kapta meg idén a Szobonya Zoltán emlékérmet Kecskeméten

Orbán Viktor kapta meg idén a Szobonya Zoltán emlékérmet Kecskeméten
Az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei vértanúja, a halálra ítélt, majd 1958. szeptember 29-én kivégzett Dr. Szobonya Zoltán halála 60. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendeztek Kecskeméten, a Mátyási utcai börtön falánál pénteken. A megemlékezésen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Szobonya Zoltán Emlékérem elismerésben részesült, amit távollétében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vett át.

Dr. Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtönben. A jánoshalmi jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte, és a bíróság előtt is vállalta: „inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni."

A 16 órakor kezdődött ünnepségen dr. Zakhar Tibor bv. ezredes, intézetparancsnok, és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötték a résztvevőket, majd Prof. Dr. hab. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója ünnepi beszédben méltatta Dr. Szobonya Zoltán életútját és emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc Bács-Kiskun megyei mártírjáról. Ezt követően megszentelték az emlékhelyet. A műsorban közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész, Aradszky Marcell (Dr. Szobonya Zoltán dédunokája) és Kissné Szobonya Csilla, Dr. Szobonya Zoltán lánya.

A megemlékezésen átadták a Dr. Szobonya Zoltán emlékérmet. Ebben az évben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részesült az elismerésben, amit távollétében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vett át.

Gulyás Gergely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává vált mártírra emlékezve hangsúlyozta: Szobonya Zoltán földi életét elvette ugyan a kommunista hatalom, de hagyatéka, hősiessége, bátorsága és szabadságszeretete velünk él, amíg emlékezünk rá. Ezért nagyon fontos mindazok munkája, akik őrzik 1956 emlékezetét; em pusztán a szép eszmékét, hanem azokét az emberekét is, akik a forradalom napjaiban a magyarság sorsát alakították.

A kecskeméti börtön előtt rendezett megemlékezést megelőzően, pénteken 12:30-kor az Izsáki útról nyíló Dr. Szobonya Zoltán utcában is tartottak megemlékezést, ahol dr. Hajagos Csaba történész, muzeológus mondott beszédet.

Pénteken 14 órakor a Megyeházán Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap ünnepséget rendeztek. Itt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke mondott emlékező beszédet, és dr. Bank Barbara történész méltatta Dr. Szobonya Zoltán életútját. Majd az 1945 és 1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak adták át a Dr. Szobonya Zoltán Emléklapot.

Kövessen minket a Facebookon is!