Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 2. 19:19

650 éves Kecskemét – Megnyílt Sebestyén Imre képeslapgyűjtő tárlata a Porta díszteremben

Képgaléria
650 éves Kecskemét – Megnyílt Sebestyén Imre képeslapgyűjtő tárlata a Porta díszteremben
A korabeli Kecskemét belvárosa, híres épületei és mindennapi élete elevenedik meg azokon a képeslapokon, melyekből kedden nyílt kiállítás Kecskeméten, a Barátok temploma dísztermében. Sebestyén Imre gyűjtő ezúttal a város 650 éves jubileumának állított emléket. (Fotók: Tódor Norbert)

A megnyitón Molnár Zoltán, a templom hittantanára köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, pontosan ezen a napon, 650 évvel ezelőtt kelt az a történelmi dokumentum, mely Kecskemétet már mezővárosi rangban említette. E jeles évforduló előtt tiszteleg a kiállítás, melyet Sebestyén Imre hatalmas gyűjteményéből állított össze 1896-1920 közötti kecskeméti képeslapokból.

A város históriájáról, 650 év történéseiről dr. Békés József történész-tanár szólt, majd megnyitotta a tárlatot.

Az ünnepi alkalmon szót kapott Fülöp Sándor, a kecskeméti bélyeggyűjtő kör elnöke is, külön köszöntve Sebestyén Imrét, aki immáron 60 esztendeje gyűjt képeslapokat, bélyegeket pedig 50 éve. Az elnök hangsúlyozta: a bélyegek és a képeslapok szorosan összekapcsolódnak, hiszen utóbbi a bélyegvilág, a filatélia külön szakosztálya. A félévszázados jubileum alkalmából gratulált Sebestyén Imrének, egyben átadta az országos egyesület emléklapját.

– Mi motiválta hatvan éve, hogy képeslapokat gyűjtsön? – kérdeztük Sebestyén Imrétől.

– Akkoriban minden gyermek gyűjtött valamit, én a képeslapok mellett döntöttem. Egészen fiatalon félretettem otthon néhány első világháborús képeslapot, melyet még a Benedeczki nagypapám hozott haza a frontról. 1958-ban kezdtem el tudatosan gyűjteni. Innentől kezdve bármerre jártam, ismerősöknél, rokonoknál, barátoknál, mindenhol elkértem a képeslapokat. Sokat cseréltem is diáktársaimmal, általában szalvétát adtam cserébe.

– Hol lehet beszerezni a ritkaságokat?

– Leginkább a börzéken. Én magam is több börzén megfordulok, szinte mindig találok olyat, mellyel kiegészíthetem a gyűjteményem.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház