Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 9. 12:44

Gombásztak a wojtylások a Hírös Agórában

Képgaléria
Gombásztak a wojtylások a Hírös Agórában
A Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub október 9-11. között kiállítással várja a természet szépségei iránt érdeklődőket a Hírös Agórában naponta 9-től 18 óráig. A tárlat ideje alatt előadásokat is tart a klub vezetője Horváth Lászlóné Kovács Terézia „Baba”. Mások mellett ennek részesei lehettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, amikor kedd délelőtt közülük heten ellátogattak az első emeleti kiállítóterembe. (Fotók: Tódor Norbert)

– Gombász- és gyógynövényklubunk tagjai a hétvégén nagyon sok érdekes gombát és gyógynövényt gyűjtöttek az Alföldön és a Mátrában, Parád környékén. Ezekből mutatunk be néhányat itt a kiállításon – kezdte a tárlatvezetést Horváth Lászlóné.

– Kiemelném közülük a gyilkos- és a légyölő galócát, mindkettő halálosan mérgező. Mellette helyeztük el a nagy őzlábgombát, ami viszont ehető és nagyon finom. A gyilkos galóca a világon fellelhető legmérgezőbb gomba. Az áldozatok 90%-a ettől hal meg, de legalábbis nagyon súlyos mérgezést szenved. A légyölő galóca – szép piros pettyek találhatók rajta – onnan kapta nevét, hogy légyirtásra is használható. A leiratok szerint erről mintázták a baboskendőt. Tovább menve kígyógombát láthatunk, amely nem ehető ugyan, de nagyon jól mutat az erdőben. Sokan nem tudják, hogy a rózsa az egyik legkomolyabb fájdalomcsillapító növény. Az orvosi zsályát elsősorban megfázásra használják, sok egyéb gyógyító hatása mellett. A vargányát ismerik leginkább az emberek. A fenyvesekben bukkan fel a vöröses nyálkás gomba, ami szintén nagyon finom, ehető. Ezt a petrezselyemgombát egy fatönkön találtuk, fogyasztható. Erdélyben, Korondon az ilyen bükkfatapló kalapjából sapkát készítenek. Ez a bokrosgomba szintén gyönyörű, akár több kilósra megnőhet, gyógyhatással is bír. A szárított tavaszi kucsmagomba és a piros csészegomba tavasszal terem. Négy vitrinünk van, liofilizált gombákat helyeztünk el bennük. Nagyon drágák, négyezer forint darabja, viszont hosszú évekig felhasználhatók – hangoztatta egyebek mellett „Baba” a kiállításon.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája