Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2018. december 11. 11:29 | Szerző/forrás: baon.hu

Bán János a Wojtyla Házban

Képgaléria
Bán János a Wojtyla Házban
Bán János vendégeskedett tegnap a Wojtyla Barátság Központban, ahol a népkonyhára járó szegényeknek mesélt legújabb könyveiről. (Fotók: Mátyus István)

Bán János – írói nevén Bán Mór – nem először tartott előadást a Wojtyla Akadémia keretében. A kecskeméti író, újságíró, a Médiacentrum vezetője országos elismertségre tette szert a Hunyadi-sorozatával.

Farkas Pál, az intézmény munkatársa felvezetőjében hangsúlyozta: Bán János a magyar történelmi regény műfajában ma a legsikeresebb író hazánkban. A történelmi regények általában szomorú tragédiákról szólnak, ezzel szemben a Hunyadi sorozat, mely már a 9. kötetnél tart, hazánk dicsőséges időszakát dolgozza fel.

– Kecskemét irodalmi térképén sok kiváló író van, többségüket azonban csak mi kecskemétiek ismerjük. Csak kevesek váltak országosan is elismertté – mondta Bán János. – Én magamat elsősorban inkább újságírónak tartom, mivel számomra a regények írása csak hobbi. Szabadidőmben, szabadságom alatt tudok csak írni. Újságíróként több helyen dolgoztam, 1989-ben a Kecskeméti Lapoknál kezdtem, majd következett a Petőfi Népe, onnan Szolnokra és Pestre vezetett az utam, és három éve tértem ismét vissza Kecskemétre, azóta a Médiacentrumot vezetem – sorolta.

Bán János a Hunyadi sorozat előtt fantasztikus irodalom témakörében írt regényeket, de az sokkal szűkebb réteget érintett.

– A magyar történelem sokakat érdekel. Az első Hunyadi kötetnél mi sem gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz. A várakozásainkat is felülmúlta az olvasók szeretete és érdeklődése. Ez talán annak is köszönhető, hogy ebben a nehéz világban a könyv sokakat feldob, erőt ad számukra, elviselhetőbbé teszi számukra a mindennapokat. A sorozat Hunyadi korszakban játszódik, a török elleni háborúk idején. Hunyadi Jánoséknak is helyt kellett állniuk. Büszkék lehetünk az őseinkre, hiszen megvédték a magyarok hitét, magyarságát, nyelvét, kultúráját – tette hozzá.

A Hunyadi sorozat mellett Király harmadik esküje címmel újabb könyve is megjelent az írónak. A könyv annak állít emléket, amikor V. László harmadszor is megesküdött arra, hogy bünteti meg Hunyadi Lászlót, amiért megölte Cillei Ulrikot. A harmadik esküt Kecskeméten tette az uralkodó, a mai Batthyány utca helyén álló Pákai kapunál. Akkoriban a város a Hunyadiak birtokában állott.

Bán János végül elmondta: a Hunyadi sorozat folytatódik, lesz tizedik, de lehet hogy még több. A könyv alapján film készítése is többször szóba került már. Sorozatban gondolkodnak, ennek előkészületei már zajlanak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája