Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. január 7. 11:53

Házszentelés a Wojtyla Barátság Központban

Képgaléria
Házszentelés a Wojtyla Barátság Központban
Vízkereszt római katolikus hagyományainak megfelelően idén is papi áldásban részesültek a Wojtyla Barátság Központ helyiségei. Az ünnepségre hétfőn ételosztás előtt került sor a népkonyha étkezdéjében, ahol egybegyűltek a szociális intézmény dolgozói, gondozottjai. A szertartást dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa végezte el. Előzetesen Szabó Sándor tárogatóművész játszott hangszerén. (Fotók: Mátyus István)

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársa összefoglalta vízkereszt hagyományát.

A 4. század elejétől kezdődően lett e nap liturgikus ünneppé. Ennek szokása gyorsan elterjedt előbb Keleten, majd Nyugaton. A keresztények körében 312 és 325 között kezdett teret hódítani, mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később a szertartás elsődleges témája Keleten Urunk keresztsége (erre emlékeztet a vízszentelés), Nyugaton a napkeleti bölcsek (néphagyomány szerinti nevükön: Gáspár, Menyhért, Boldizsár) Betlehembe érkezése lett. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek.

Vízkeresztkor kezdődik a házszentelések időszaka. A papok szenteltvízzel meghintik a lakásokat, házakat, valamint megáldják a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint ajtóra írják az évszámot és a népi értelmezéshez igazodva a Háromkirályok, vagyis Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 19. (Az első és utolsó tag az évszámra utal, a + jel az áldást szimbolizálja.)

„Dicsértessék a Jézus Krisztus! Bölcsek jöttek Napkeletről Betlehembe, hogy hódoljanak az Úr előtt. Megnyitották kincsesládáikat, és drága ajándékokat adtak át; aranyat a felséges királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát az Úr temetésére. Békesség e háznak és minden lakójának! A bölcsek messze földről indultak útnak, aranyat, tömjént és mirhát hoztak a Megváltónak. Az Úr legyen veletek, és a te lelkeddel! Könyörögjünk! Istenünk, te ma kinyilatkoztattad egyszülött fiadat a nemzeteknek a betlehemi csillag vezetésével. Kérünk, add kegyelmedet, hogy mi, akik téged a hit nyomán megismertünk, fölséges színed látására eljussunk Krisztus, a mi Urunk által. Könyörögjünk! Mindenható Urunk és Istenünk! Áldva álld meg ezt a házat és annak minden lakóját! Lakjék benne egészség, tisztesség és a Lélek legyőzhetetlen ereje! Töltse el alázat, jóság és szelídség, engedelmesség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek! Kérünk, maradjon meg szent áldásod ezen a házon és minden lakóján Krisztus, a mi Urunk által! Ámen!” – hangzott a szertartás.

Az ünnepség záró akkordjaként József atya szenteltvizet hintett a gondozottakra és a népkonyha összes helyiségére.

A közösen elmondott Miatyánk után a Vidám Törzsasztal Társasága és a Németnyelvű Evangélikus Hitközösség látta vendégül a Wojtyla Ház sorsközösségét. Képviseletükben Cornelia Rückriegel osztotta ki együttes ételadományukat: százhúsz adag fasírtot zöldbabfőzelékkel, kenyérrel, süteménnyel, szaloncukorral.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház