Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. január 9. 11:11

Akasztói Szikiponty a Wojtyla Házban – sok szeretettel fűszerezve

Képgaléria
Akasztói Szikiponty a Wojtyla Házban – sok szeretettel fűszerezve
Szabó József, az Akasztói Horgászpark és Halascsárda tulajdonosa hagyományosan idén is több alkalommal vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. 2019-ben első ízben január 9-én, szerdán került sor „akasztói” ebédosztásra a népkonyha étkezdéjében Szabó Csaba, a nagylelkű adományozó egyik fiúgyermeke, valamint Andriska Patrik szakács tevékeny közreműködésével. Kettejük segédletével jutott el mintegy százharminc adag melegétel a szegények böjtös asztalára. A jótékonysági akció „főszereplője” ezúttal is a halgazdaság legismertebb terméke, az Akasztói Szikiponty volt, burgonyapürével, savanyúsággal, kenyérrel kiegészítve. Szabó Csaba köszöntötte az ebédlőben várakozó rászorultakat, majd Farkas Pál programszervező munkatárs a komplexum mindennapi életéről, aktualitásairól faggatta a vendégeket. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

– Intézményi szinten a Wojtyla Barátság Központot támogatjuk rendszeresen, ám szűkebb pátriánkban iskolák, óvodák, az önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a falunap résztvevőit is szívesen patronáljuk, legfőképpen alapanyagokkal, alkalmanként azonban főzéssel úgyszintén szolgáljuk a közjót – beszélt Szabó Csaba édesapja karitatív célokat szolgáló küldetéstudatáról, hozzátéve: – Kapcsolatunk a Wojtyla Házzal immár több mint öt esztendőre nyúlik vissza, melynek fundamentuma, vezérlőelve az elesettek, egyúttal minden felebarátunk iránt érzett önzetlen szeretet.

Köszöntőjét édesapja legfrissebb szakmai elismerésével folytatta. – Tavaly decemberben a VOSZ Vállalkozók Napja rendezvényén édesapám az Év Vállalkozója díjat vehette át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, aki Tolnay Tibor VOSZ-elnök társaságában adta át a kitüntetést. Az elismerés édesapám harminc évre visszatekintő vállalkozói tevékenységének elismerése. Ebben benne van a halgazdaság és halascsárda létrehozása, a tenyésztés magas színvonala, valamint az Akasztói Szikiponty, mint márkanév életre hívása, mellyel – szólt a laudáció szövege – nagymértékben elősegítette a hazai halfogyasztás növekedését. Az Akasztói Szikiponty piaci megjelenésével párhuzamosan mind tágabb fogyasztói közönségnek nyílik lehetősége megismerni a prémium kategóriás magyar hal fogalmát és leginkább mennyei ízét. Harminc év kitartó, áldozatos munkája, komoly anyagi befektetése után ma már bátran kijelenthetjük: rendkívüli hazai és határon túli érdeklődés övezi legfőbb halfajtánkat, az Akasztói Szikipontyot, de komoly igény mutatkozik amurra, busára, süllőre, csukára, szürke harcsára, kárászra, keszegre is. Teljes üzemű gazdaságként a keltetéstől a piaci méretű nevelésig minden folyamatot helyben végzünk, ezzel is garantálva az egészséges és minőségi állományt. A halastavi termelés mellett intenzív neveléssel ugyancsak foglalkozunk, mely a 2011-ben átadott betonmedencés telepen folyik, ahol elsősorban tokhalféléket tartunk, úgymint vizát, lapátorrú tokot, vágótokot, szibériai tokot. Ezek – hazánkban egyedülálló módon – folyamatosan helyet kapnak csárdánk étlapján.

Egyik legfrissebb hírként Szabó Csaba arról is beszámolt, hogy Európai Uniós eredetvédelmi eljárás alatt van az Akasztói Szikiponty, és „csupán idő kérdése, mikor kapjuk meg a nemzeti fogalommá vált kalocsai paprikához, makói hagymához hasonlatos besorolást” – nyilatkozott a Wojtyla Ház vendége.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház