Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. február 6. 11:34

Magyarországi lengyelek vendégeskedtek a Wojtyla Házban

Képgaléria
Magyarországi lengyelek vendégeskedtek a Wojtyla Házban
A Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének delegációja látogatott el szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központba, mely népkonyhai szerepén túlmenően egyúttal a lengyel-magyar barátság kecskeméti megtestesítőjeként is tevékenykedik. A négyfős küldöttséget Zdzisława Molnárné Sagun elnök asszony vezette. A kapcsolat nem újkeletű, hiszen a wojtylások már korábban is találkoztak a budapesti székhelyű egyházi jellegű civil szervezet tagjaival. (Fotók: Mátyus István)

A vendégek nem érkeztek üres kézzel, egy gyönyörű II. János Pál pápa festményt adtak át Farkas P. Józsefnek, a Wojtyla Ház alapító-igazgatójának. Ezt követően megtekintették az intézményt, a vetített képes előadás során mélyebb betekintést nyerve a sorsközösség életébe. Elsősorban olyan fotókat láthattak a távolról érkezettek, melyek valamiképp kötődnek a lengyel néphez.

Dr. Finta József érseki helynök, Kecskemét főplébánosa is részt vett a találkozón. Elmesélte, milyen sok szálon kötődik a lengyel nemzethez, külön kiemelve: abban a szerencsében lehetett része, hogy egykoron kétszer is találkozhatott személyesen a ma már szentté avatott II. János Pállal – vagyis polgári nevén Karol Wojtylával.

Az önkormányzat részéről Lévai Jánosné, az egyházügyi munkacsoport vezetője üdvözölte a vendégeket. Szólt a helyhatóság egyházi rendezvényeiről, a Wojtylával fenntartott kapcsolatáról, és azt is elárulta, nem titkolt célja, hogy kecskeméti fiatalokkal közösen zarándokútra menjenek Lengyelországba.

A delegáció képviseletében az elnök asszony mellett a velük együtt érkezett lengyel nemzetiségű katolikus lelkipásztor is megemlékezett II. János Pál pápáról. Hangsúlyozta, a korábbi egyházfőt rendkívüli emberközpontúsága emelte ki igazán kortársai sorából. Örömét fejezte ki annak vonatkozásában, hogy Kecskemét városa és a Wojtyla Barátság Központ ily nagy szeretettel és odaadással gondoskodik az elesettekről. 

A látogatás közös ebéddel és a Katona József téren álló lengyel-magyar barátság fájának megkoszorúzásával ért véget.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház