Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. április 8. 21:57

Jó eséllyel végre elindulhat a Nagytemplom felújítása

Jó eséllyel végre elindulhat a Nagytemplom felújítása
Egyes híradások szerint rövidesen 800 millió forint állami támogatásban részesül a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Az összeg két részletben válik elérhetővé és teljes egészében a Nagytemplom rekonstrukcióját hívatott szolgálni – árulta el dr. Bábel Balázs érsek abban az interjúban, melyet Farkas P. József újságíró készített a főpásztorral. (Fotó: Mátyus István)

Az állami szerepvállalás nagymértékben felgyorsítja a kecskeméti társszékesegyház megújulását, noha csak a külső tatarozási munkálatokra lesz elegendő a pénzügyi keret – fogalmazott a riportban Balázs érsek.

Hozzátette, a templombelső, valamint a freskók, festmények felújítására ugyan nem futja ebből a juttatásból, azonban „nagyon komoly külső állagmegóvásra kerülhet sor”.

Az egyházi elöljáró szerint a munkálatok egyik legfőbb kerékkötője a helyszín toronydaruval történő megközelíthetősége, valamint a Nagytemplom közvetlen közelében megvalósuló rendezvények is nagyban gátolják a megvalósítást. Terjedelmesebb zárt építési területre lenne szükség hisz, „például fenn a toronyban egy munkás véletlenül elejt egy szerszámot, az kirepülhet jó messzire, ha pedig ott jár-kel egy ember és eltalálja, életveszélyes sérülést okozhat”.

Az építőanyagok elhelyezését, tárolását, őrzését is a megoldandó feladatok közé sorolta Balázs érsek, továbbá „helyszűke miatt a felújítás nem egyszerre történik, hanem módszeresen, fokozatosan”.

A munkálatok időtartama megjósolhatatlan, mert „legjobb tudomásom szerint súlyos szakemberhiány miatt az országban minden építkezés átadási határideje jelentősen csúszik, még a hatalmas állami beruházásoké is, ennek dacára teljes erővel haladni kívánunk annak mértéke szerint, ahogy körülményeink lehetővé teszik” – jelentette ki a főpásztor.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház