Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2019. május 8. 14:04

Paluska Márta tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Paluska Márta tartott előadást a Wojtyla Házban
Napfény: barát vagy ellenség? címmel dr. Paluska Márta bőrgyógyász szakorvos vázolta a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára szervezett előadásában, milyen pozitív és negatív hozadékot tartogat az emberi szervezet számára a napsugárzás. (Fotók: Mátyus István)

A Nap sugarai számos hatást fejtenek ki szervezetünkre. Segítik a D vitamin termelődését, hasznosak bizonyos betegségekre, valamint hangulati állapotunkat is kedvezően befolyásolják. Mindemellett veszélyt jelentenek: súlyos leégést, elváltozásokat, visszafordíthatatlan betegségeket – akár rosszindulatú sejtburjánzást – is előidézhetnek a bőr korai öregedésén túlmenően – hangsúlyozta a szakértő.

A bőrrák a leggyakrabban előforduló daganatos betegség, Európában több mint 3,5 millió ilyen esetet tartanak számon. Legnagyobb eséllyel akkor kezelhető, ha idejében felismerik. Amennyiben gyanús elváltozást észlelünk magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz – figyelmeztetett Paluska Márta. Ha a bőrrák kezelése késik, súlyos következményekhez, akár halálhoz is vezethet – tette hozzá amellett, hogy a legjelentősebb rizikófaktorok közé sorolható a gyermekkorban elszenvedett napégés, az intenzív napozás, a szolárium használat, az ötvennél nagyobb számú anyajegy, a családban előfordult bőrrák, illetve az időskor.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája