Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. augusztus 16. 15:12

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a wojtylások

Képgaléria
A "Szegények kenyerét" ünnepelték a wojtylások
Négyes örömgálát tartott pénteken a Wojtyla Barátság Központban a népkonyha sorsközössége, pártfogóik, önzetlen jóakaróik gyűrűjében. A „Szegények kenyere” ünnepére – melyet a Wojtyla-napóra felszentelése, koszorúzás, kenyéráldás és festménybemutató tett teljessé – Kecskemét elöljárói mellett szép számban érkeztek külföldi vendégek is a Krakkói Főegyházmegye, valamint Wadowice testvérváros helyhatósága és Lengyelország diplomáciai képviselete részéről. (Fotók: Mátyus István)

A népkonyhaként és nemzetközi kulturális találkozási pontként egyaránt működő Karol Wojtyla Barátság Központban együtt ünnepeltek a szociális intézmény gondozottjai, támogatóik és magasrangú lengyelországi meghívottak. Négyszeresen, hiszen két óra leforgása alatt négy kisebb rendezvény részesei lehettek a jelenlévők.

A vendégeket elsőként Farkas Pál, a Wojtyla Ház önkéntes programszervező munkatársa köszöntötte. Az eseményen mások mellett részt vett Msgr. Zdzisław Sochacki kanonok plébános a Krakkói Főegyházmegye nevében, továbbá Bartosz Kaliński Wadowice polgármestere, Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét érseke, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Lévai Jánosné és Hörcsök Imre önkormányzati képviselők, Bajkó Zoltán Izsák plébánosa, Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke, és dr. Jeney Gábor Soltvadkert plébánosa, a Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának régióvezetője.

Elsőként átadták, felszentelték a Wojtyla-napórát, melyet az épület előtti téren állítottak fel alig egy héttel korábban.

Az emlékmű nagyságú építmény Marton Géza budapesti tervező, Borsos István izsáki kőfaragó, Gáspár Illés, a Gemino Kft. ügyvezetője, Simon Bence, az Építő Simon Kft. ügyvezetője, továbbá Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával jöhetett létre a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, Farkas P. József szervezésében.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Zdzisław Sochacki kanonok beszédet mondott, majd a lengyel egyházi vezető és dr. Finta József, a kecskeméti főplébánia plébánosa felszentelte a sajátos időmérőt.

– Rendkívül meghatott vagyok, mert eddig nem is gondoltam, tudtam, hogy II. János Pál pápa szellemi hagyatéka, szeretete, irgalmassága ilyen komolyan hatott a világra." – fogalmazott Sochacki atya.

Ezt követően Wadowice polgármestere felelevenítette városa dicső szülöttje, Karol Wojtyla életútját. Kiváltképp kitért a szent pápa gyermekkorára: a kis Karol a konyhaablakból gyakorta figyelgette a közeli templom előtti napórát, melyen e feliratot olvasta: „Az idő szalad, az örökkévaló vár”.

Az ünnepség második szakaszában az épület előtti „Szegények kenyere” keresztnél helyeztek el koszorúkat a jelenlévők, azután Finta József mondott üdvözlő beszédet. Harmadik programpontként került sorra az újkenyér megáldása, melyet Sirkó László színművész irodalmi szavai tettek különlegesen meghitté. Lévai Jánosné Szent István életét méltatta, utána dr. Bábel Balázs érsek főpapi áldásban részesítette a magyar és lengyel nemzeti színű szalaggal átkötött cipókat. A lengyel vendégek a kecskeméti városvezetéssel karöltve felszelték, majd szétosztották a ropogós vekniket a jelenlévők között.

Végül egy különleges tárlattal zárult az ünnepi összejövetel. Kő Ferenc kecskeméti festőművész nyolc alkotását vehette szemügyre a művészetek iránt fogékony közönség. A festmények egyedi tulajdonsága, hogy fénynél, illetve sötétben UV megvilágítás alatt, más-más jelenetet ábrázolnak. A megnyitón Jerzy Snopek nagykövet mondta el összegző gondolatait, melyek középpontjában – akárcsak a festményeknek – Szent II. János Pál pápa állt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház