Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2019. szeptember 23. 11:12

A vörös keresztről a Wojtyla Akadémián

Képgaléria
A vörös keresztről a Wojtyla Akadémián
Lipóthné Komjáti Andrea, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének igazgatója a világszervezet jelképeiről tartott előadást a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Mint a beszámolóból kiderült, a vörös kereszt szimbólumot hivatalosan 1864-ben fogadták el Genfben, egy évvel a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megalapítása után. Az embléma, melyet a fegyveres konfliktusokat szabályozni kívánó első, 1864-es genfi egyezmény 16 aláírója elfogadott, a svájci zászlón alapul, fordított színekkel.

Eredetileg ezt szánták egyedüli jelképnek, de számos muszlim országnak ellenvetései voltak, így született meg a következő, a vörös félhold. Perzsia – a későbbi Irán – sikeresen elérte, hogy a lehetséges szimbólumok közé bekerüljön a vörös oroszlán és nap is.

Izrael 1949 óta kéri a vörös Dávid-csillag elismerését, azzal érvelve, hogy mivel a kereszténységnek és az iszlámnak saját jelképe van, a judaizmus is megérdemel egyet. Az Izraelben jelenleg is használt vörös Dávid-csillagot azonban a genfi egyezmény nem ismeri el.

Részben hogy megkönnyítsék Izrael részvételét a Vöröskeresztben, 2005-ben elfogadtak egy újabb emblémát, melyet informálisan csak vörös kristálynak hívnak.

– A vörös kereszt, félhold és kristály logó valamennyi humanitárius tevékenység alapja, amelynek védelmeznie kell mind az áldozatokat, mind azokat, akik segítséget nyújtanak részükre. Az embléma védelmi szerepét már békeidőben ki kell alakítani, hiszen a visszaélések leküzdése háború kitörése után már túl késő lenne. Ha már békeidőben elejét vesszük a szimbólum utánzásának és jogosulatlan használatának, akkor biztosítani tudjuk, hogy a konfliktusok áldozatai nem maradnak sorsukra hagyva, és a segítségükre sietők is rendelkeznek a munkájukhoz szükséges biztonsági garanciákkal – hangsúlyozta az előadó.

A genfi egyezmény értelmében ugyanis a vörös kereszt csak a sebesült és beteg katonák ellátásával foglalkozó létesítmények, hadseregek orvosi személyzete, katonai lelkészek és a Vöröskereszt-szervezetek jelzésére használható.

Az egyezmény kötelezte aláíróit, hogy mind háborúban, mind békében akadályozzák meg a név és a szimbólum jogosulatlan használatát, hogy megmaradjon az irántuk érzett tisztelet. Ettől függetlenül gyakran használják a jelképet elsősegély, orvosi eszközök és hasonlók jelölésére, ami jogosulatlan használatnak számít.

A félórás prezentációt követően Lipóthné Komjáti Andrea a népkonyha étkezdéjében köszöntötte a szociális intézmény ellátottjait, majd a Vöröskereszt jóvoltából összesen százhúsz adag ragus húsos tésztát, kenyeret és süteményt osztott ki a sorban álló rászorultaknak.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája