Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. október 6. 18:32

Búcsúi szentmise és terményáldás a műkerti kápolnában

Képgaléria
Búcsúi szentmise és terményáldás a műkerti kápolnában
A műkertvárosi Assisi Szent Ferenc templom búcsúi szentmiséjén a szakrális hely névadójára, védőszentjére emlékeztetett homíliájában dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, miközben idén is főpapi áldásban részesültek azok a zöldségfélék, gyümölcsök, melyeket a kápolna oltára elé helyeztek Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója felajánlásaként. (Fotók: Tódor Norbert)

A ferences rend megalapítója, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje tiszteletére szervezett programsorozat október 4-én – Assisi Szent Ferenc emléknapján – nagyszabású ünnepséggel vette kezdetét a műkertvárosi kápolna előtti téren, majd a nap délutánján jótékonysági kályhaosztást szervezett a Wojtyla Barátság Központ, melynek keretében egy-egy kandallót vehetett át kilenc rászoruló család, nagylelkű vállalkozók, továbbá egyházi- és karitatív intézmények felajánlásával.

Az eseménysorozatot október 6-án terményáldás és búcsúi szentmise zárta, melyet dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét érseke celebrált, aki szentbeszédében hangsúlyozta:

– Szent Ferenc, a középkor legkiválóbb Krisztus-követője számára magától értetődött, hogy a látható világ Isten teremtménye. Jézus sok hasonlatát a teremtett világból vette. Mint amikor azt mondta, hogy nézzétek az ég madarait, a mezők virágait, ezek nem gyűjtögetnek, Isten mégis megtartja őket, gondot visel rájuk. Amivel persze nem azt jelentette ki Jézus, hogy nem kell dolgoznunk, hiszen a növény- és állatvilág is megküzd a maga fennmaradásáért, ám felesleges aggodalmaskodnunk a jelent és az eljövendőt illetően. Isten gondviselése azon a szinten érvényesül, amelyen egy teremtménynek célt ad. A növények a magból kivirágozva termést hoznak, ezzel beteljesítik az isteni tervet. Az ember célja ettől sokkal magasabb rendű: eljutni Isten országába. Ennek kifutópályája pedig a földi élet.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház