Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2019. október 7. 11:24

Bereznai Zsuzsanna tartott előadást a Wojtyla Akadémián

Képgaléria
Bereznai Zsuzsanna tartott előadást a Wojtyla Akadémián
A néprajzkutató, főmuzeológus a „hajósi Szűzanya” körül kialakult évszázados kultuszról számolt be a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak hétfő délelőtt tartott előadásában, a Wojtyla Akadémia ismeretterjesztő programsorozat keretében.

A magyar Alföldet, mely azelőtt termékeny síkság volt, a török uralom 150 év alatt teljesen feldúlta. Hadak útja és komor sivatag lett a nagy Alföldből. Hogy e sivatagból a hit és a munka újra termő földet, virágos mezőket és dalos erdőket varázsoljon elő, Csáky érsek Hajós vidékére, a kipusztult magyarság helyére messze idegenből, a bajor Schwabenland három községéből új lakókat hívott.

Az új telepesek, bármily kecsegtető volt is az ajánlat, melyet innen kaptak, nehezen váltak el régi hazájuktól. De mégis eljöttek. Az új vidék sajátos varázsán és a könnyebb boldogulás kilátásán kívül biztatta és megnyugtatta őket az a körülmény is, hogy a Szent Szűz szobrát, melyet otthon régóta tiszteltek, magukkal hozhatták.

A messze távolból ideszakadt hajósi polgárok eleinte buzgó alázattal vették körül a Szűz Anya klasszikus kegyszobrát. Lassanként azonban csökkent az áhítat és amilyen mértékben tünedezni kezdtek a régi kegyszobor eleven színei, ugyanúgy hanyatlott a nagy buzgóság is. Később Hajós helyett inkább a szomszédok tartották fenn a Szent Szűz kultuszát.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája