Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. november 22. 20:38

Megjelent a Hit és élet 2020-as egyházi kalendárium

Képgaléria
Megjelent a Hit és élet 2020-as egyházi kalendárium
Már kapható a plébániahivatalokban, a kecskeméti Korda Könyvesboltban, valamint a Wojtyla Barátság Központban a Kalendárium 2020 Hit és élet Bács-Kiskun megyében című kiadvány. A friss kötetet a kiadó Farkas P. József újságíró, valamint Koloh Elek szerkesztő mutatta be a nagyközönségnek Kalocsán, az Astriceum Érseki Múzeumban, dr. Bábel Balázs érsek személyes ajánlásával. (Fotók: Tódor Norbert)

A péntek délelőtti sajtótájékoztatón Koloh Elek kifejtette, milyen fejezetek gazdagítják az immáron 1992 óta megjelenő periodika még nyomdaillatú legújabb kiadását. – A dokumentum felhívja a figyelmet a 2020. szeptember 13-20. között Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és természetesen ezúttal sem maradtak ki Bábel Balázs érsek úr nyilatkozatai, és a hit erejének különféle megnyilvánulásairól szóló írások. Továbbá igyekeztünk átfogó képet nyújtani az alföldi plébániák életéről, valamint a megye katolikus egyházi oktatásáról. Mindemellett helyett kaptak a könyvben a Wojtyla Ház legkiemelkedőbb idei rendezvényeiről szóló tudósítások, illetve egyes támogatók bemutatása is – fogalmazott a szerkesztő.

– Felkértem dr. Tóth Tamás püspöki kari titkár urat, aki egyháztörténelemmel is foglalkozik, hogy írjon egy rövid tanulmányt a kalocsai érsekség „Trianonjáról”. Tekintettel ama tényre, hogy 1920. június 4-én Trianonban az országhatárokkal együtt az egyházmegyék határvonalát is alaposan átrajzolták, mérhetetlenül fájó veszteséget okozva számunkra – tette hozzá Bábel Balázs érsek.

A címlapválasztásról is szót ejtett a főpásztor. – A borító fotója a kiskőrösi templom egyik freskójának részlete. A festményt annak idején lengyel művészek készítették hálából, amiért hazánk befogadta őket menekültként a II. világháború időszakában – fűzte gondolatai mellé a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első embere.

Farkas P. József a kiadó részéről köszönetet mondott a kötet megszületésénél bábáskodó munkatársaknak, majd a beszélgetés résztvevői történelmi fejtegetésekbe bocsátkoztak, érintve a lengyel függetlenség visszaszerzését és a Horthy-korszakot is.

Záró momentumként Farkas P. József egy díszcsomagolású példányt nyújtott át Grócz Zitának, az érseki könyvtár vezetőjének.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház