Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2019. december 2. 13:37

Mire valók a karácsonyi fűszerek?

Képgaléria
Mire valók a karácsonyi fűszerek?
A Megváltó születésének ünnepéhez közeledve karácsonyi fűszernövényekről és alkalmazásukról tartott képes beszámolót Horváth Lászlóné „Baba”, a Kecskeméti Gyógynövényklub és Gombászklub vezetője hétfőn, a Wojtyla Barátság Központban.

A karácsonyi hangulathoz nemcsak a hóesés, az ajándékok és a feldíszített fenyőfa járul hozzá, de az ünnepnek íze és illata is van, melyek nélkül nem lenne igazi az élmény.

Ánizs. Édes, nagyon karakteres fűszer, elsősorban teához, tésztába vagy süteményhez használják. A gyomor-, bélproblémák és a légúti betegségek gyógynövényeként gyakran alkalmazzák az édesköménnyel együtt. Azonban vigyázzunk, és csak mértékkel használjuk, ugyanis allergiás tüneteket okozhat. Ha ánizsteát készítenénk: két-három teáskanál ánizsra öntsünk forró vizet, majd egy negyedóra után öntsük át, és ha akarjuk, mézzel ízesíthetjük.

Csillagánizs. Kicsit hasonlít az íze az ánizshoz, pedig rendszertanilag igen távol áll egymástól a két fűszer. A csillagánizs egy távol-keleti örökzöld magnóliafa gyümölcse, és nemcsak ízesítőként, de dísznövényként is használják. Időnként köptetőként és gyomorgörcsökre is ajánlják, illatáról pedig úgy tartják, hogy megnyitja az elmét és elűzi a félelmet.

Fahéj. Talán a legjellegzetesebb karácsonyi fűszer, illata könnyen beazonosítható. Orvosságként a hatásspektruma elég tág: fertőzés gátló és értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, segíti az emésztést, csillapítja a hasmenést és a hányingert. Külsőleg, kenőcsként vagy olajként segít a reuma és a hátfájás ellen. Terhesség alatt viszont nem ajánlott a használata, ugyanis egy kumarin nevű aromaanyagot tartalmaz, amely fejfájást, hányingert vagy szédülést okozhat, nagyobb mennyiségben pedig gátolja a véralvadást, károsíthatja a májat, sőt, halálos is lehet. Ezért érdemesebb például ceyloni fahéjat vásárolni, mert az kevesebb kumarint tartalmaz.

Gyömbér. Az egyik legáltalánosabb hatású fűszernek tartják, használata különösen hatékony természetes gyógymód fejfájás, gyomor- és menstruációs fájdalom ellen, de használják köhögés és hányinger kezelésére is. Utóbbi alól kivétel, ha a hányinger a terhességgel függ össze, mert akkor a gyömbér nem ajánlott. A kínai orvoslás a megfázás ellen is használja.

Kardamon. Ez az indiai eredetű fűszer ragyogó összetevő mézeskalács-készítéshez. De orvosilag is jó hatása van, görcsoldó, segíti az emésztést, étvágygerjesztő hatású, de pozitív hatással van a hormonháztartásra és a véráramra is. Leggyakrabban megfázás és menstruáció idején alkalmazzák. Érdemes kipróbálni a kardamonteát: egy magra öntsünk forró vizet, és hagyjuk ázni pár percig. Szűrjük át, majd édesítsük mézzel.

Koriander. Leginkább Marokkóból terjedt el, ahol hagyományosan a démonok ellen használták, ördögűzésre és idegesség ellen. Enyhe antibakteriális hatású fűszer, ma is használják nyugtatóként gyomor- és bélgörcsök ellen. De jóval hétköznapibb dologra is jó, például kellemetlen lehelet ellen.

Kömény. Már az ókori egyiptomiak is használták gyógyításra. Manapság főleg ételízesítőként ismert, akár kenyérsütéshez, keleti ételekben, Európában pedig a nehéz, zsíros ételekhez használják. Gyógyító hatása elsősorban a gyomor- és bélpanaszok esetén érezhető különösen, és kifejezetten jó étvágytalanság ellen. Sáfrány. A legnemesebb és legdrágább fűszer a világon. A süteménynek sárga színt ad, és több ételhez is használják ízesítőként. Görcsoldó hatása jól ismert köhögés és gyomorfájás esetén. Afrodiziákumként is használják, valamint asztmás betegek esetén nyugtató hatása is ismert. Túladagolása ennek is mérgező lehet (10 gramm már halált okozhat!), kisgyerekeknek pedig egyáltalán nem szabad beadni.

Szegfűszeg. Azt tartják róla, hogy antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású, ezért gyakran alkalmazzák is fogfájás, száj- vagy torokgyulladás esetén. A hatása általában nem tart sokáig, de arra pont elég, hogy otthonról elérjük az orvost. Kevésbé ismert tény, hogy a szegfűszeg jó hatással van az étvágyra és az emésztésre, valamint szélhajtó hatású. Lehet főzni szárazon, vagy használni fűszerként levesbe, és persze különféle tésztákhoz.

Szerecsendió. Nagyon pikáns fűszer, mert egyszerre aromás, édes, keserű és csípős, ezért sokszor használják süteményekhez vagy más ételekhez. Orvosságként elsősorban reumára és izomfájdalmakra jó hatású olajok és kenőcsök összetevője. Hatása igen összetett lehet: gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető, jó hányinger, szédülés, hasi- és menstruációs görcsök, valamint hasmenés ellen. Fontos viszont, hogy csak mértékkel használjuk, mert nagyon erős fűszer. Túladagolása okozhat fáradtságot, hallucinációkat, de akár vetélést vagy koraszülést is! Az alkohol erősíti a hatását, és akár halálhoz is vezethet.

Vanília. Eredetileg Mexikóból származik, egy ottani kúszónövény éretlen, kiszárított gyümölcse. Az aztékok úgy tartották, hogy mint az istenek fűszere, a vanília erősíti a szívműködést, csökkenti a félelmet és a fáradtságot, de hangulatjavítóként és afrodiziákumként is használták. Az orvostudományban reumára és különböző izom-rendellenességekre javasolják. Ma már gyakran állítják elő mesterségesen, például parfümökhöz.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája