Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. január 7. 13:32

Örömmel írok, mert megmozgatja a fantáziámat

Örömmel írok, mert megmozgatja a fantáziámat
Cornelia Rückriegel írónő évek óta hazánkban tölti mindennapjait. Hosszas itt tartózkodása alatt egyaránt megismerte az itteni élet napos és árnyékos oldalát. Pozitív-negatív tapasztalatairól, benyomásairól útileírásokban, regényekben számol be, melyeket német anyanyelvén ír és jelentet meg. Az írónővel a Wojtyla Barátság Központban beszélgettünk, ahol január 6-án előadást tartott, egyúttal meghívta a népkonyha nehézsorsú gondozottjait egy finom ebédre.

– Évek óta hazánkban él. Első kötete a Willkommen in Ungarn (Üdvözöljük Magyarországon) címet kapta. Hogyan lát bennünket, magyarokat?

– Úgy vélem, itt az „élni és élni hagyni" elv érvényesül. Az élet sokkal nyugodtabb Magyarországon. Ennek magyarázata talán a magyarok természetében, mentalitásában keresendő. Önök – történelmi múltjuk okán is – nagy túlélők, igazi életművészek. Szorgalmasak, egyben szórakoztatóak is. Úgy gondolják, ha valaki keményen dolgozik, méltó munkája gyümölcsére. Aki pedig irigyli a sikeres embereket, csinálja utánuk. Gyakorta több munkahelyük is van az ittenieknek, szabadidejükben viszont szeretik élvezni az életet. Sokan nagyon kevés pénzből élnek, mégsem keserednek el, mert tudják, a legfontosabb dolgokat nem lehet pénzért megvásárolni.

– Első könyve valósággal bestseller lett szülőhazájában. Második írása is Magyarországgal foglalkozik.

– Valóban. Ezt az első kötet sikerén felbuzdulva írtam. A címe is eléggé beszédes: Mein Ungarn: Licht und Schatten, vagyis: Az én Magyarországom: fény és árnyék. Vidám stílusban, néhol kissé elgondolkodva leírom, mi történhet az olvasóval, ha itt tölti szabadságát, illetve, ha úgy dönt, végleg ide költözik. Ez egy nagyon személyes hangvételű könyv, melyet olyan szerző írt, aki nagyon jól ismeri és szereti ezt az országot, előnyeivel, hátrányaival együtt.

– Utána a Csárdás im Schlosshotel (Csárdás a kastélyhotelben) következett…

– Ez egy regény, a Szeged környéki pusztaságban játszódik. Főhőse egy házaspár, Erzsébet és Ferenc, akik egy vadászkastélyt szállodává alakítottak át. A vendéglátás örömeiről, gondjairól szól ez az írás, izgalmas, egyben szórakoztató stílusban megfogalmazva. Egyébiránt elárulom, happy end a történet vége.

– Három regény főszereplője Annie…

– Annie 45 éves, amikor férje elbocsátja, mert másik, fiatalabb hölgyet választott magának.  A nő Írországban született, ezért visszamegy oda, ahol megtalálja őt egy új szerelem. Annie újból férjhez megy. A második regény írországi eseményeket dolgoz fel. Az élet persze ott sem fenékig tejfel, jönnek a hullámvölgyek. Annie viharos időket él Dingle-ben gyermekei, új családja, az „ír klán” és barátai mellett. Az Annie-sorozat harmadik kötete leírja, hogy a főszereplő majdnem bűncselekmény áldozata lesz, azonban mindenkit megnyugtatok, végül minden jóra fordul.

– Írt krimit is…

– Adriannak, a fiatal rendőrtisztnek mindig különös esetekkel kell foglalkoznia. Ráadásul úgy, hogy idősebb kollégái igyekeznek őt „fentről” kezelni. A teljes történet az Adrians mörderische Fälle (Adrian gyilkossági ügyei) című bűnügyi regényemben olvasható.

– Hol találkozhatnak Önnel az olvasók?

– Író-olvasó találkozókat szervezek, jellemzően németországi könyvtárakban. A résztvevők szájról szájra terjesztik a híremet. Ily módon elég sok érdeklődő jut információhoz írói munkásságomat, valamint az internetes könyvvásárlási lehetőségeket illetően. Örömmel írok, mert megmozgatja a fantáziámat. Könyveim forgalmazásából nem származik jelentős bevételem, ráadásul mostanság sem könnyű megmaradni a piacon. Mindezek ellenére szeretném, ha a jövőben még több írásom jelenhetne meg, és ezek honoráriumából megfelelően el is tudnám tartani magamat.

Cornelia Rückriegel eddig megjelent kötetei:

Willkommen in Ungarn

Mein Ungarn: Licht und Schatten

Csárdás im Schlosshotel

Annie: Auszeit unterm Regenbogen

Annie: Stürmische Zeiten in Dingle

Annie: Die Tränen der Rosenblüten

Adrians mörderische Fälle

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház