Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2020. június 5. 13:41

Terápiás lovak – lovas terápia

Képgaléria
Terápiás lovak – lovas terápia
A Csodafarm egy nonprofit szervezet, mely ép és fogyatékkal élő embertársaink számára teremt lehetőséget a személyes fejlődésre lovaglás és lóval asszisztált aktivitások során. Küldetésük, hogy a lovak segítségével olyan élményt biztosítsanak, mely fizikai, kognitív és érzelmi képességeket fejleszt, és növeli az önbecsülést. A lovasfarmot Andrássy Izabella vezeti, aki péntek délelőtt bemutatkozó előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban.

Andrássy Izabella a Magyarországon elérhető legmagasabb (egyetemi) lovas képzettséggel rendelkezik, terápiás tevékenységéről diplomáját pedig Ausztriában szerezte.

A Wojtyla Akadémia programsorozat keretében beszámolt mindazon fejlesztési lehetőségekről, melyek az elmúlt évek során váltak fokozatosan elérhetővé a Csodafarmon.

Miért ajánlható a lovasterápia? – merült fel a kérdés a Wojtyla Ház kistermében egybegyűltek között.

– Három-öt éves kor között oxigénhiányos állapot, bármilyen, születés közben történt elakadás vagy trauma, korai kötődés hiánya, hospitalizáció, nem megfelelő szülői közeg, örökbefogadás esetén. Továbbá agyi trauma fellépésekor, speciális genetikai rendellenességek, fizikai vagy szellemi sérülés beálltakor. Öt-tizenkét éves korban autizmus spektrumzavar, ADHD, viselkedési zavarok, nevelési problémák, kapcsolatteremtési nehézségek tehetik ajánlottá a lovasterápiát. Kamaszkorban és utána a későn felismert autizmus, a pszichés problémák, a megfelelési kényszer, funkciózavar, tanulási- és beilleszkedési nehézségek vezethetnek odáig, hogy végül hozzánk fordulnak a szülők segítségért. Az idősebb korosztály is igénybe veszi szolgáltatásainkat, főképpen, akiket magányosság, elszigeteltség gyötör – hangzott Andrássy Izabella válasza.

Az előadó végül azt is elárulta, hogy tevékenységükhöz semmiféle külső támogatást nem kapnak, a Csodafarmot saját magánvagyonából finanszírozza. Munkáját egy lovasedző-gyógypedagógus és egy lovasoktató-asszisztens hölgy segíti.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája