Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. június 12. 11:37

Lovasbemutatóval ünnepelték Szent Antalt a wojtylások

Képgaléria
Lovasbemutatóval ünnepelték Szent Antalt a wojtylások
A szegények és elnyomottak védőszentjére, Szent Antalra emlékeztek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Az ünnephez kapcsolódóan a Csodafarm csapata látványos terápiás lovas bemutatót tartott a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Az ünnepség kezdetén dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mondott beszédet, melyben Szent Antal példaértékű életét hangsúlyozta, valamint felhívta a figyelmet a Wojtyla csapatának áldozatos missziói munkásságára.

A városvezetésből rajta kívül Lévai Jánosné tanácsnok és Király József önkormányzati képviselő tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.

A népkonyhára járó rászorultak nagy izgalommal várták Andrássy Izabella terápiás lovastrénert, a Csodafarm tulajdonosát, aki két lovat hozott magával: a húsz esztendős Welsh pónit, Fanfárt, valamint a hét éves mini Shetlandi pónit, Vacakot. Segítői is voltak: Szilágyi Anna, a Református Gimnázium diákja és Sárkány Zorka bányais tanuló.

Andrássy Izabella mesélt a Csodafarmról, mely egészséges és fogyatékkal élő gyerekek, felnőttek számára nyújt fejlesztési lehetőséget a lovaglás és lóval asszisztált aktivitások során. Elmondta: betegek esetén mindig az orvosi diagnózis ismeretében dől el, tudnak-e segíteni. A szülők visszajelzése rendkívül pozitív. A terápiás módszer nagyon összetett, a kiváló eredmények a terápiás lovaknak köszönhetőek.

Közben a diáklányok körbe-körbe vezették az állatokat, hogy szokják a hirtelenjében megváltozott környezetet.

A szakember hozzátette: a lovaknak idő kell, hogy lenyugodjanak, megismerjék az új helyet. Mivel a városi forgalmon át vezetett útjuk, sokszor kellett megállniuk, újra elindulniuk a lámpáknál, melyet nem igazán kedvelnek a lovak. Ráadásul hazánkban az autósok nincsenek tisztában azzal, hogy a lószállító járművek sokkal lassabban tudnak megállni, hosszabb a fékútjuk ekkora teher alatt. Így gyakran előfordul, hogy a lószállító szerelvényt húzó autó elé lépnek, kikanyarodnak, mely szintén gyors fékezést von maga után, amit szintén nem szeretnek a jószágok.

Andrássy Izabella emellett azt is elárulta, hogy az állatok közül a ló nyugszik meg leggyorsabban. Igaz, könnyen megijed, de ugyanilyen gyorsan vissza is nyugtatható. Ezt bizonyította, hogy a két ló miután kiszállt a lószállítóból, hamar megtalálta helyét, és örömmel vette a wojtylás sorsközösség tagjainak közeledését, és persze a finom falatokat.

A Csodafarm már újra kinyithatta kapuit, hiszen a karantén alatt ők sem fogadhattak vendégeket. Arra azonban jó alkalmat adott a leállás, hogy a telephelyen minőségi fejlesztéseket végezzenek, melyeket eddig a folyamatos elfoglaltságok miatt elodáztak.

Andrássy Izabella mindazonáltal hosszú évek óta foglalkozik terápiás lovakkal. Eredetileg tanítói diplomát szerzett, majd lovasedző és lovasoktató lett, utána pedig elvégezte a lovas kultúra szakot a Semmelweis Egyetemen. Igazából azonban a lovasterápia képzés elsajátításával teljesedett ki.

– Tíz éve, Zsámbóki Dóra, a Petőfi Népe munkatársa indított el a lovasterápia útján. Ő ajánlott a figyelmembe egy beteg gyermeket, akinek kapcsán kerestem a lehetőségeket. Így jutottam el Bécsig, ahol elvégeztem egy képzést, mely nemcsak lovas, hanem jóval szélesebb körű állatasszisztált terápiát foglalt magában. Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult az életem, és terápiás lovakkal foglalkozhatom, segíthetek embertársaimon – fogalmazott Andrássy Izabella.

A szakember végül kifejtette: nem a ló fajtája határozza meg, lehet-e terápiába vonni. Ezt leginkább az állat karaktere, szellemi kapacitása, mozgása és együttműködő képessége befolyásolja elsősorban. Fanfár nagyon jó terápiás ló. Vacak úgyszintén, de nem lehet ráülni. Huncut és szeretetreméltó. Szereti, ha fotózzák. Az ő feladata, hogy kis méretével a gyerekeket a lovakhoz szoktassa.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház