Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. július 6. 22:36

Wojtylások az Eötvös Cirkuszban

Képgaléria
Wojtylások az Eötvös Cirkuszban
A Köszönjük, Magyarország! program keretében június végén Kecskemét volt a kulturális kormányzat ajándék gálaműsorainak legújabb állomása. Az idén 100 éves Eötvös Cirkusz Centenárium című előadását napokon át láthatta a helyi közönség. A július 3-ai gálaestre ötven darab tiszteletjegyet ajándékozott a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak Eötvös Loránd cirkuszigazgató.

Június 26-án 19 órai kezdettel mutatta be új műsorát az Eötvös Cirkusz Kecskeméten, a régi KTE sportpályán. Eredetileg márciusban került volna sor a premierre és az azt követő előadásokra, de a koronavírus-veszélyhelyzet okán le kellett mondani minden nyilvános fellépést. A cirkusz csapata több mint három hónapot töltött Kecskeméten, az állatokkal együtt a volt KTE-pályán vészelték át a járványt.

A premieren Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is helyet foglalt a közönség soraiban.

A július 3-ai esti bemutatóra a Wojtyla Ház szegényei is meghívást kaptak, ráadásul fizetniük sem kellett belépéskor. Eötvös Loránd rögtön tárt karokkal fogadta őket a terebélyes rendezvénysátorban.

A legendás Eötvös Cirkusz üzemeltetője így válaszolt a miértet firtató kérdésre:

– Király József önkormányzati képviselő úr tett említést nekem a Wojtyla Barátság Központról. Kaptam is az alkalmon, hogy meghívjam a népkonyha szegényeit az egyik előadásra. Erősen kötődöm Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – emlékéhez, mivel személyesen is találkozhattam Őszentségével. 1979-ben történt. Mindössze öt éves voltam akkor. Szüleim felléptek egy olasz cirkusznál, mely rövidesen meghívást kapott a Vatikánba. Néhány produkciót mutattak be a pápa jelenlétében. A műsor után II. János Pál köszöntötte az artista művészeket, többek között szüleimet, akiknek magyar származása azonnal felkeltette a Szentatya kíváncsiságát, és egy kicsit beszélgetésbe elegyedtek.  Gyerekként én is jelen voltam. Illendően kezet csókoltam a pápának, ahogyan szüleim tanították nekem. Amikor ez megtörtént, ő elhúzta kezét és egy keresztet rajzolt a homlokomra, homlokon csókolt, majd megáldott. E szép emlék máig kísér engem. Ezért is örülök, hogy hívő római katolikusként a kecskeméti Wojtyla-sorsközösséget ily módon támogathatom – fogalmazott az esemény helyszínén Eötvös Loránd, aki azt is elárulta, rendszeresen helyet biztosít rászorultaknak a cirkusz előadásain, mert „szeretek másokon segíteni”.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház