Április 24. szerda, György
Hírek, események 2020. július 23. 11:15

Fülöp Joci a Wojtyla Házban is bemutatkozott

Képgaléria
Fülöp Joci a Wojtyla Házban is bemutatkozott
Miként szelídült meg és vált kiegyensúlyozott, boldog négygyermekes családapává az egykor drogfüggő, alkoholmámorban úszó utcagyerek? Hogyan lett szerelmese a bábszínészetnek? Erről mesélt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak Fülöp Joci, a kecskeméti Ciróka bábszínház előadóművésze – biblikus gondolatokkal gazdagon ötvözve. (Fotók: Mátyus István)

Hirtelen ötlettől vezérelve előkerített két bábfigurát gépkocsija csomagtartójából, majd rögtönzött egyszemélyes produkcióval köszöntötte a gyerkőcök óriási kedvence az Egressy utcai népkonyha lakóit, akik hangos tapssal jutalmazták a váratlan, meglepetésszerű „fellépést”.

Rögtön kiderült, nem áll messze tőle a spiritualitás. Joci Jézus Krisztus követésében találta meg élete értelmét. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.”

– Azért vagyok én, mert engem is mozgat valaki. Olykor a gonosz lélek kezd el packázni velem, valamikor pedig a jó. Előbbi félelmet, haragot fakaszt bennem, viszont a második által tudok immáron tizenegy éve együtt maradni a feleségemmel és esténként megsimogatni gyermekeim arcát – fogalmazott.

– Édesapám meghalt ötéves koromban, ezután édesanyám alkoholista lett, majd tizenkét esztendős fejjel őt is elveszítettem. Félig az utcán nevelkedtem, ahol rengeteg lelki sebet szereztem. Anyukám húgához kerültem, ők fogadtak magukhoz – vallott viszontagságos gyermekéveiről.

Hamar megtalálták a drogok, gimnáziumban közelebbről megismerkedett a depresszióval. Ilyen lelkiállapotban kezdődött egyetemi pályafutása. Nem is látogatta különösebben az órákat, inkább a bulik, a kábítószer és az italozás vált legfőbb időtöltésévé. Félelemből, lelki fájdalomból fakadóan aztán gyakorta eluralkodott rajta az agresszió.

– Az egyetemi tanulmányok abbahagyása után megismerkedtem egy színjátszókör vezetőjével. Kiderült róla, hogy hívő. Korábban úgy viszonyultam a valláshoz, noha református iskolába jártam Sárospatakon, hogy milyen Isten az, aki hagyta, hogy ilyen gyerekkorom legyen. A szenvedések viszont vágyat formáltak bennem a gyógyulásra, illetve mire színjátszókörbe kerültem, valami belső igény alakult ki bennem a hitre. Hagyományos színészként indultam, a bábok csak később toppantak be az életembe. A bábszínészet sem azonnal vált szerelemmé. Először csak belecsöppentem egy bábelőadásba, majd évekkel később ragadott teljesen magával.

Legfőbb inspirációja hitéből fakad.  – Van, hogy bábelőadás előtt is imádkozom vagy igehirdetést olvasok. Lényeges számomra, hogy megbocsátást kapjak, megbocsássak, lássam, mi az, amivel foglalkoznom kell és mi az, amit el kell engednem. Ennek kiemelt helye és ideje, amikor reggelente a feleségemmel imádkozunk, beszélgetünk, igét olvasunk. Ilyenkor minőségi időt tudunk eltölteni Istennel és egymással.

– Az élet evangéliumát kívánom szolgálni. Velem is megtörtént a csoda, miként bárkivel megtörténhet – fogalmazott végül Fülöp Joci, aki azt is megígérte, rövidesen önálló bábelőadással tér vissza, hogy szándéka szerint fényt vigyen a rászorultak oly gyakran magányos, szürke hétköznapjaiba.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája