Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. augusztus 6. 15:28

Garaczi János: 2020 a vendéglátás Trianonja

Képgaléria
Garaczi János: 2020 a vendéglátás Trianonja
Pályafutásának közel hatvan esztendeje alatt nem kényszerült olyan kihívások elé nézni, mint idén – mondja Garaczi János, a lajosmizsei Tanyacsárda és a felsőlajosi Új Tanyacsárda társtulajdonosa. A kilátásokról, tervekről beszélgettünk a Venesz-díjas mesterszakáccsal. (Fotók: Mátyus István)

– Hogyan készül augusztusra a Tanyacsárda csapata?

– Hagyományainkhoz híven augusztus 20-ára fokozott figyelmet fordítunk. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ebben az időszakban határozottan növekszik a Tanyacsárda vendégforgalma. 2020-ra vonatkozóan a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságra tekintettel ezt nem merem kijelenteni. Ami az Új Tanyacsárdát illeti, pillanatnyilag nem lehet folyamatosan nyitva tartani. Mindössze két esküvönk volt ott eddig, plusz néhány rendezvény. Az első féléves lekötéseink mind odalettek. Az utazási irodák foglalásai jelenleg elenyészőek. A lovasprogramokra jóformán nincs igény, pedig közel száz ló várja az érdeklődőket. Emellett több mint húsz munkatársunk további sorsáért vagyunk felelősek. Ha később sem keletkezik bevétel az Új Tanyacsárdában, komolyan el kell gondolkodnunk. Legfeljebb a magánállatkert látogatóira számíthatunk valamelyest. Ennyi. Jelenleg itt tartunk. A tulajdonostársaimmal rövidesen összeülünk és megvitatjuk, mit tehetünk a mielőbbi újraindítás érdekében. 2019 a magyar gasztronómia aranyéve volt. Azt hittük, folytatódni fog a tendencia. Ilyen keserű, gyászos esztendőre, mint az idei, nem emlékszem a pályafutásom eddig eltelt ötvenkilenc éve alatt. 2020 a vendéglátás Trianonja.

– A jelenlegi egészségügyi helyzetben egyáltalán lehet-e valamilyen pozitívumot említeni? Semmi remény?

– Bizakodom, hogy az ősz kedvező fordulatot hoz, noha számos egészségügyi szaktekintély úgy nyilatkozik, szeptember-október folyamán visszatérhet a járvány. A vendéglátó szektorban eluralkodtak a negatív hangok, mindenki panaszkodik. Munkatársainkat állami támogatásból sikerült megtartanunk. Lajosmizsén ezért nyithattunk újra rögtön május 4-én. Jómagam boldog lennék, ha úgy tudnék búcsúzni az évtől, hogy kijelenthetem: életben maradtunk.

– Az emberek mégiscsak szeretnének kimozdulni…

– A tavaszi karantén-időszakban sokan kénytelenek voltak szabadságot kivenni, de talán maradt még néhány nap. A külföldi utazások java része meghiúsult, a nyaralók többsége belföldön pihen. Az elmúlt több mint negyven év vitte a hírünket. Erre alapozva és a második félévre előirányzott esküvők, vállalati rendezvények, családi alkalmak megtartásában bízva reménykedem. Az augusztus 20-ai hosszú hétvége szintén bizakodásra ad okot, hisz forgalmunk jelentős része rendszerint a hét utolsó napjaira tevődik. Fennállásunk óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy munkánkkal öregbítsük Lajosmizse hírnevét itthon és szerte a nagyvilágban. Mindezek fényében megnövelt ételválasztékkal, még gazdagabb ízvilággal készülünk vendégeink fogadására.

– Más irányba is kacsintgatnak?

– Csak magyar konyhában gondolkodunk. Ebben kitartunk. Magyar emberként hazánk étkezési kultúrája magától értetődően a szívügyünk. Tiszteljük, megtartjuk és igyekszünk tovább adni elődeink gasztronómiai hagyományait. Nincs is ennél nemesebb feladat. Kollégáimmal folyamatosan böngésszük a régi szakirodalmat, és ha rábukkanunk valami újdonságra, örömmel igyekszünk megvalósítani. Egyébiránt az erdélyi konyhával is kacérkodunk. Annál inkább, mert keresztfiam, Garaczi Zoltán a szovátai Pacsirta Hotel főszakácsa.

– Milyen új ételek kerülnek terítékre?

– Erősíteni kívánunk a bárány- és birkahús ételek tekintetében. Ezekből ugyanis még mindig kevés fogy Magyarországon. Ugyanígy állunk a hallal. A többi megtartása mellett e két alapanyagot szeretnénk folyamatosan előtérbe helyezni.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház