Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. szeptember 16. 11:11 | Szerző/forrás: hiros.hu

Mende Valér Díj: elismerés a kiemelkedő fiatal építészeknek

Képgaléria
Mende Valér Díj: elismerés a kiemelkedő fiatal építészeknek
Pályakezdő fiatal építészek ismertségét segíti a dr. Farkas Gábor Ybl-díjas építész által alapított Mende Valér Díj. Az elismerést olyan fiatal Bács-Kiskun megyében végzett, 23 és 35 év közötti építészek nyerhetik el, akiknek munkássága kiemelkedik kortársaik közül.

A díjalapító sajtótájékoztatót a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban rendezték meg szerdán délelőtt. Dr. Farkas Gábor Ybl-díjas építész elmondta, a díj célja, hogy a fiatal, tehetséges építészek számára nyilvánosságot adjanak, így biztosítva számukra megbízói körük szélesítését. A díjátadót kétévente tartják az októberi „Építészek Hónapjában”, október 20-án derül ki, ki lesz az első díjazott.

A díj ápolásában kulcsszerepet játszik a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara, amely biztosítani fogja a pályáztatást, valamint azt, hogy a díjazott sajtónyilvánosságot kapjon. Az elismerés nyerteséről egy öttagú kuratórium dönt, amelyben a díjazott a jövőben döntéshozó szerepet kap. A kuratórium tagja Katkics Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a díj elnyerése felelőséggel is jár, hiszen a díjazott az építészeti minőség fenntartásán kell hogy munkálkodjon.

Mende Valér a díj névadója az egyik legismertebb magyar építészek közé tartozik, akinek a munkássága Kecskemétre is nagy hatást gyakorolt. Életének 23. évében tervezte meg a szecessziós stílusban épült Újkollégiumot, majd két évvel később a Luther-udvart. Dr. Farkas Gábor kiemelte, hogy a névadó szellemiségét fogják keresni a potenciális díjazottakban.

Katkics Tamás elmondta, minden szervezet életében ünnepnek számít, amikor egy díjat alapíthatnak, így van ez a kamara életében is. Hozzátette, a Mende Valér Díjat alapító dr. Farkas Gábor építész elveivel és szemléletével teljesen egyetértettek. A támogatók között szerepelt többek között Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke is.

A díj plakettjét Szemők Zsuzsanna tervezte, hátsó oldalán Mende Valér egyik rajza szerepel. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház