Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2020. október 22. 09:05 | Szerző/forrás: baon.hu

Idén már a Mende Valér-díjat is átadták az építészek ünnepén Kecskeméten

Idén már a Mende Valér-díjat is átadták az építészek ünnepén Kecskeméten
Összesen öt építészt díjaztak kedden a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara által szervezett ünnepségen, ahol Farkas Gábor is átadta az általa alapított, fiatal tehetséges szakembereknek szóló Mende Valér-díjat.

Kedden a Hírös Agórában tartották a megyei építész kamara által szervezett építészeti díj pályázatának eredményhirdetését. 2018-hoz képest eggyel kevesebb, összesen kilenc (közte hat kecskeméti) pályaművet értékelhetett a háromtagú bíráló bizottság: Vesmás Péter Ybl-díjas építész, Sipos György Vedres István-díjas építész és Pap Ádám műermléki szakértő. Mint az ünnepségen elhangzott, nem volt könnyű dolguk, mert az összes pályázat nagyon színvonalas volt, végül négyet részesítettek az elismerésben rangsorolás nélkül.

A Bács-Kiskun Megye Építészeti Díjat Bozsódi Csaba érdemelte ki a Kecskeméti Atlétikai Centrum megtervezésével, Monus Krisztián a Bácsvíz Zrt. Izsáki úti laboratórium épületével, a már két éve is díjazott kalocsai Szabó László a Meszesi Dunaparton létesült vízitúra megállóhellyel és a már korábbi pályázatokon ugyancsak sikeres Vinczellér Zsolt a kecskeméti református templom rekonstrukciójával.

–– Az utóbbi hetekben többször eszembe jutott a Szózat két sora: “…az nem lehet hogy annyi szív hiába onta vért”. Persze nekünk nem kellett vérünket adnunk ezért a pályázatért, de nagyon sok ember nagyon sok munkája volt benne, a kilenc, pályaművet beadó, tablót elkészítő kollégától kezdve a kamara szervezést bonyolító titkárságán át a zsűritagokig, nem beszélve az új díjat alapító Farkas Gáborról – mondta el Katkics Tamás, a megyei építész kamara elnöke.

– Sokat tanakodtunk, hogy szabad-e megtartani a díjátadó ünnepséget, de végül az elnökséggel arra jutottunk, hogy márpedig a vírus nem teheti tönkre a pályázatot, ünnepelnünk kell! Egész egyszerűen azért, mert emberek vagyunk, a legtöbbször egyedül dolgozó építészeknek is szükségük van a szakmai megerősítésre, hogy jó és színvonalas, amit alkottak, egy elismerés pedig segít a további munkában, a fejlődésben. Emellett a kamarának a társadalom irányába is van kötelezettsége, mégpedig az, hogy a követendő példák, értékek felmutatásával alakítsa a közízlést és emelje az építészet presztízsét – tette hozzá Katkics Tamás.
Kérdésünkre azt is elmondta, örülne, ha a mostaninál több pályamű érkezne be, de tudomásul kell venni, hogy az építőipar leterheltsége hektikus, vannak olyan évek, amikor nem áll össze annyi színvonalas pályázat, hogy érdemleges bírálatot lehessen tartani.
Az ünnepélyes díjátadón részt vett és köszöntőt mondott Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár is, a pályázatokat pedig Vesmás Péter zsűrielnök értékelte.

Ezután dr. Farkas Gábor adta át az általa alapított Mende Valér-díjat a kecskeméti Ordasi Ágnesnek, miután dr. Székely Gábor művészettörténész ismertette a református Újkollégiumot és a Luther-palotát tervező, tragikusan fiatalon elhunyt Mende életútját. Mint arról nemrég beszámoltunk, a díjjal az ismert és elismert Ybl-díjas építész a fiatal, tehetséges megyei kollégáinak pályakezdését és ismertté válását szeretné segíteni. Olyan 23 és 35 év közötti Bács-Kiskunban élő és alkotó építész kaphatja meg, aki diplomájának megszerzése után kiemelkedő építész-tervezői alkotói tevékenységet végzett, esetleg emellett cikkeket, könyvet is írt a témában. Farkas Gábor kifejezte reményét, hogy a díj rangot fog jelenteni, és segítségével a valóban tehetséges, pályafutásuk elején járó építészek nevet és nem mellesleg feladatokat, megbízásokat szerezhetnek, tehetségüket kamatoztatni tudják. Katkics Tamás – aki egyben a díj kuratóriumi elnöke is volt – hangsúlyozta: az Építészműhelyben Vass-Eysen Ervin mellett dolgozó, de önálló munkákat is jegyző, a festészettel is foglalkozó Ordasi Ágnes tevékenysége már most igen sokszínű: színpadi háttérfalat, kilátót, óvodai berendezést is tervezett már, különleges személyiségében pedig rengeteg lehetőség rejlik, útkeresését ezért mindenképpen szerették volna támogatni.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház