Április 24. szerda, György
Hírek, események 2021. január 20. 11:13

Koch Csaba a Wojtyla Házban

A Magyar Bor Akadémia által 2019-ben az „Év Bortermelője Magyarországon” díjjal kitüntetett borotai borász szerda délben vendégeskedett a Wojtyla Barátság Központban. Az elismert szakember bepillantást nyert a szociális intézmény missziói tevékenységébe, majd ebédosztáskor a nap támogatójaként személyesen köszöntötte a népkonyha főbejáratához érkező rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Koch Csaba szakmai múltját Farkas Pál, a népkonyha programszervező munkatársa méltatta a Wojtyla Ház kapujánál sorakozó gondozottak előtt.

Szavaiból kiderült, a 18. század közepén érkezett Hajósra, majd Császártöltésen telepedett le Koch József, aki a falut alapító tizenhárom család egyikének férfitagja volt. Ő lett az első kereskedő a községben. Szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett, ez szállt tovább apáról fiúra immáron tíz generáción keresztül.

Koch Csaba 1969-ben születtem. Mivel felmenői is szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkoztak, ezért már gyermekkorában megszerette a szőlőt, a löszfalba vájt pincék illatát, hangulatát.

Nagyapja egészen felnőtté válásáig komoly hatást gyakorolt rá. Ő tanította meg Csabát a szőlőtermelés és a borászat alapjaira. Első szőlőültetvényét is ő vásárolta neki 1991-ben, Hajóson.

Felsőfokú tanulmányait szőlész-borász szakmérnökként fejezte be. Folyamatosan növelte szőlőültetvényei területét, s a császártöltési borospincéket kinőve új pincészetet létesített.

A családi tradícióik, szakmai, üzleti, piaci sikerek mellett Koch Csaba különösen büszke arra, hogy 2013-ban a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta. Véleménye szerint jó alapanyagból még jobb minőségű borokat lehet – és kell – előállítani, melyek a borfogyasztók örömére és egészségére válnak.

A neves borászati szaktekintély felajánlásával százhúsz adag milánói spagettit, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház munkatársai.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok