Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2021. március 23. 14:18

A lengyel-magyar barátságot köszöntötték a wojtylások

Képgaléria
A lengyel-magyar barátságot köszöntötték a wojtylások
Hazánkban gyakran idézik a rímbe szedett közmondást: „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” E mondat hűen tükrözi a két nép évszázados barátságát, kölcsönös szeretetét. Erre emlékeztették a Wojtyla Barátság Központ fenntartói a népkonyha előtt ebédért sorban álló rászorulókat a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. (Fotók: Mátyus István)

Március 23-át 2007-ben nyilvánították a lengyel-magyar barátság napjává. A Wojtyla Ház sorsközössége minden évben megünnepli, a Katona József téren lévő wadowicei tölgyfánál. Idén nagy megemlékezést nem tarthattak, így a népkonyha épülete előtt álló II. János Pál pápa szobornál fejtették ki gondolataikat a felszólalók.

Farkas Pál, a szociális intézmény programszervező munkatársa Ferenc pápát idézte: „Kérjük a kegyelmet, hogy meglássuk Jézust a szegényekben, és szolgálni tudjuk Jézust a szegényekben.” Felidézte a két nép nemes harcait, a küzdelmes történelmi múlt legdicsőségesebb mozzanatait, majd átadta a szót Papp Zsoltnak, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezetőjének.

Az iskolaigazgató felhívta a figyelmet a lengyel-magyar barátság eredetére, egyúttal – a súlyosbodó egészségügyi vészhelyzetre tekintettel – kérte az égiek közbenjárását a koronavírus-járvány mielőbbi megszűnése érdekében, szóba hozva a csodatévő częstochowai Fekete Madonna kegykép legendáját.

Végezetül Papp Zsolt és Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója elhelyezte az emlékezés koszorúját a Wojtyla-szobornál.

A háttérben felcsendültek a lengyel- és magyar himnusz hangjai, valamint Szénási Pál saját szerzeményeiből adott alkalomhoz illő ízelítőt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház