Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2021. április 22. 09:04

Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből

Mák és zöldségfélék a Zöldi Kertészetből
Tóth Nándor, a dunavecsei Zöldi Kertészet társtulajdonosa nagymennyiségű zöldségfélét, valamint tíz kilogramm prémium minőségű mákot adott át Farkas P. Józsefnek, amikor a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója szerda délelőtt ismét a 400 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozás telephelyére látogatott. A bőkezű adományt a kecskeméti népkonyha szegényeinek szociális étkeztetésére használják fel. (Fotó: Farkas Pál)

A dunavecsei illetőségű Tóth Imréné Családi Gazdaság – vagy ahogyan helyben inkább ismerik, a Zöldi Kertészet – százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni. Akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán hajóval vittek fel a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos kezében él tovább.

Tóth Nándor, az öt fiútestvér egyike szerint legkeresettebb termékük a mák. Csak a Zöldi Kertészet munkatársai tudnák megmondani, mi teszi általuk olyan különlegesen finommá ezt a mintegy 80 hektáron termesztett élelmiszernövényt, az alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok.

Arról is beszélt Tóth úr, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni. Főpróbája a kóstolás, csak utána lehet megbizonyosodni, hogy jó terméket vásároltunk-e.

A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte: a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. – Mindenkinek javaslom, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljon, magyar terméket – fogalmazott.

– Érdemes mákot fogyasztani, mert igazi elixír: kálciumtartalma a legmagasabb az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát igazi vitaminbombának nevezhető – tette hozzá.

Tóth Nándor ugyancsak elárulta, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de 2020-tól már webshopon keresztül is lehet rendelni belőle. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben egyaránt megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, mivel több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról.

A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és idén a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy darált formában úgyszintén elkezdték árulni, a bejglit készítő háziasszonyok legnagyobb örömére.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok