Április 23. kedd, Béla
Hírek, események 2021. május 18. 15:19

101 éve született Karol Wojtyla – Ünnepséget rendeztek a Wojtyla Ház előtt

Képgaléria
101 éve született Karol Wojtyla – Ünnepséget rendeztek a Wojtyla Ház előtt
Május 18-án megemlékezést tartottak a 101 éve született Szent II. János Pál pápa tiszteletére a Wojtyla Barátság Központ szervezésében. Az egyházfő 1920-ban ezen a napon látta meg a napvilágot a lengyelországi Wadowicében, Karol Józef Wojtyla néven. (Fotók: Mátyus István)

A világszerte közkedvelt II. János Pál 1978-ban lépett Szent Péter trónjára és 2005-ben hunyt el. Munkásságát, életútját a népkonyha épülete előtti bronzszobornál méltatták a jelenlévők.

A meghívott vendégeket Farkas Pál, a szociális intézmény programszervező munkatársa mutatta be. Lévai Jánosné tanácsnok a város vezetését képviselte. Berger József Kecelről érkezett, a Wojtyla Ház testvérintézményeként számontartott II. János Pál Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője. Az eseményen részt vett továbbá dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános, a Nagytemplom korábbi plébánosa, lelki vezetője, Kuna Lajos zenetanár, mesterpedagógus és ifjú tanítványa, Pap György, a Kodály iskola igazgatóhelyettese, az Aurin Leánykar Durányik László karnagy vezetésével, valamint Papp Zsolt, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője, és Frankó János izsáki vállalkozó, a karitatív létesítmény lelkes támogatója.

A rendezvényt az Aurin Leánykar énekes produkciója nyitotta meg, melynek keretében Bartók Béla és Konrad Hagius német zeneszerző egy-egy szerzeményét adta elő a kórus.

Farkas Pál ismertette Szent II. János Pál pápa életének legfőbb mozzanatait, majd Kuna Lajos és tanítványa, Bugya Kamilla Verdi egy művével kedveskedett a közönségnek.

Lévai Jánosné kifejtette: II. János Pál minden idők legszeretettebb pápája volt. Egyházfőként 1991-ben járt hazánkban első alkalommal, majd 1996-ban ismét megtisztelte Magyarországot személyes látogatásával. Jól ismerte a magyarokat, így felfedezte a magyar és lengyel nép közös vonásait is. Megjegyezte, nem kis mértékben Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója szervező tevékenységének köszönhetően Kecskemét hosszú idő óta testvérvárosi kapcsolatot ápol Wadowicével.

Az önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a lengyel pápa személyisége és tanításai mindörökre fennmaradnak, majd felszólalását az egyházfő imájával zárta.

Berger József különleges gyermekkori emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy II. János Pál számos emberfeletti képességgel rendelkezett. Úgy vélte, nem az a lényeg, hogy mennyi jót tettünk, hanem hogy milyen szeretettel. Egyfajta szuperhős volt, noha nem olyan módon, ahogy a fiatalok gondolják. – 2005-ben hunyt el, de – ahogyan a szuperhősök – számomra ő sem halt meg. Minden nap magára ölti a piros palástját és csendben vigyáz ránk – fejezte be gondolatait Berger József.

A Boldogasszony anyánk című népi ének közös előadása után dr. Jeney Gábor lépett a mikrofonhoz.

– Szeretettel nyitni mások felé, hidakat építeni az emberi kapcsolatokban, mindezt keresztény elkötelezettséggel. Ebben szinte utolérhetetlen volt Szent II. János Pál – hangoztatta. Az ifjúsági világtalálkozók kapcsán kiemelte a szentatya megújító szándékát, hisz felismerte az ifjúság megkerülhetetlen szerepét az Egyház életében. A kitartás mellett a megbocsátás is erényei közé tartozott, hisz a börtönben meglátogatta merénylőjét és imádkozott érte.

Az ünnepséget koszorúzás és Papp Zsolt köszöntő szavai zárta, végezetül pedig az Aurin Leánykar előadta Kodály Zoltán 150. genfi zsoltárát.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Karol Wojtyla