Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2021. május 20. 14:23

Hajósi festmények a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hajósi festmények a Wojtyla Házban
A Hajósi Művésztelep alkotóinak legkiemelkedőbb munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Wojtyla Barátság Központban. A tavaszi tárlatot elsőként a népkonyhára járó szegények tekinthették meg. (Fotók: Mátyus István)

A megnyitó hangulatát Szabó Sándor tárogatóművész játéka emelte. Farkas Pál wojtylás munkatárs mutatta be a Hajósi Művésztelepet, melyet negyed évszázada Alföldi Albert alapított, és mind a mai napig gondozza, szeretettel, odaadással irányítja. Magára vállalta a nemes feladatot is, hogy az alkotásokat közönség elé tárja. A Wojtyla Barátság Központ nagyon hálás érte, hogy bemutathatja a különleges, új képeket.

A tárlatot Füzi László, a Forrás című irodalmi folyóirat főszerkesztője, irodalomtörténész nyitotta meg. A neves szakember kiemelte az alkotótáborok különleges hangulatát, közösségépítő erejét. Az alkotóművészeknek ezek a helyek hatalmas szabadságot adnak, csak azzal foglalkoznak egy-két héten át, mellyel igazán szeretnek. Arra az időre a hétköznapi világból átlépnek a művészetek világába. Sokszor abban a néhány napban többet alkotnak, mint egész évben a munka és család mellett. A hajósival párhuzamosan a Veránkai alkotótelep munkájába kapott több alkalommal bepillantást, ahol ő maga írótábort is rendezett.

Füzi László Alföldi Albert érdemeit is méltatta, aki óriási munkával járult hozzá a hajósi tábor sikeréhez. Szólt még Hajós városának turisztikai erejéről, a szőlészek-borászok példaértékű összefogásáról, mellyel segítik egymást.  Hozzátette, a Forrás folyóirat nyári számának fókuszában az alföldi borok állnak majd.

A megnyitó vendégei között foglalt helyet Király József önkormányzati képviselő is, aki jelentős művészetpártolóként jól ismeri a megyében működő alkotótelepek munkáját, melyek mindegyike sikeres és népszerű.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája