Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2021. június 21. 18:16

Farkas Gábor alapítóra emlékezett az Európa Jövője Egyesület elnöke

Képgaléria
Farkas Gábor alapítóra emlékezett az Európa Jövője Egyesület elnöke
A Csiperó sikere több mint negyed évszázada töretlen. Az évek alatt gyermekek ezrei váltak részesévé a nemzetközi gyermektalálkozóknak, érezték át a szeretet, a barátság és a kulturális sokszínűség tökéletes harmóniáját. A mindenkori szervező Európa Jövője Egyesületet Farkas Gábor alapította, aki idén három esztendeje költözött a mennyei hazába. Az alapító munkásságát méltatta hétfőn a Wojtyla Házban Berei Andrea, az egyesület jelenlegi elnöke. (Fotók: Mátyus István – archív)

– 1990. szeptember 29-én Farkas Gábor 150 kecskeméti polgárral megalapította az Európa Jövője Egyesületet, azzal a céllal, hogy a kecskeméti gyerekeket megismertesse más országok gyerekeivel, kultúrájával. Ennek érdekében gyermektalálkozót szerveztek Kecskeméten. A személyes találkozások kapcsán a gyerekek bepillantást kaptak a más országokban élők mindennapjaiba. Sokan talán nem is tudják, de az első öt évben az egyesület elnöke Kis János evangélikus lelkész volt, Farkas Gábor ügyvezető elnöksége mellett. 1995-től vezette elnökként Farkas Gábor az Európa Jövője Egyesületet, egészen 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az alapítók akkor még maguk sem gondolták, hogy ekkora mozgalommá növi ki magát az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, azaz a Csiperó – kezdte emlékezését Berei Andrea.

Az első gyermektalálkozót 1991 júliusában tartották meg Kecskeméten, majd kétévente folytatódott a találkozók sorozata. Az alapítók úgy tervezték, az első évben érkeznek a külföldi gyerekek a magyar családokhoz, majd a következő évben történik a viszontlátogatás. Ez alól két kivétel volt. 1996-ban – a Millecentenárium alkalmából – Kecskeméten Csiperó Fesztivál is zajlott, utána pedig még azon a nyáron megtörténtek a csereutazások is. Tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt maradt el a fesztivál.

– Minden év nagyon jól sikerült, így nehéz lenne kiemelni egyet is. Az azonban tény, hogy az uniós csatlakozás környékén volt a legmagasabb a csoportok száma. Minden alkalommal sok száz gyermeket szólít meg a Csiperó, de ez a szám 2002-ben és 2004-ben az ezret is megközelítette, mely körülbelül húsz ország harminc csapatát jelentette. Ez annak is köszönhető volt, hogy hazánk előtt hivatalosan is kitárta kapuit Európa, és még több ország jelentkezett – válaszolt arra a kérdésre az előadó, hogy melyik fesztivál volt a legsikeresebb.

Vannak állandó csoportok, akik visszatérnek. Több is, főként a határon túli, magyarlakta településekről. A sort azonban mindenképpen Kecskemét török testvérvárosa, Rodostó vezeti, ahonnan minden alkalommal érkezett csoport. Hozzájuk hasonlóan az osztrák testvérváros, Dornbirn is szinte mindig küldött gyerekeket – derült ki a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében megtartott előadáson.

A kecskemétiek körében töretlen az érdeklődés a Csiperó iránt. Aki egyszer is részt vett benne, jó szívvel ajánlja tovább. Ez egy páratlan lehetőség és egy életre szóló élmény minden gyermeknek. Kecskeméten szinte minden általános és középiskola részt vett a vendégek fogadásában, sokan több alkalommal, rendszeresen. Rövid idő elteltével a környékbeli települések is jelezték részvételi szándékukat. Például az ágasegyházi, a tiszakécskei, a kerekegyházi iskolák rendszeres fogadók, sőt, az utóbbi években Lajosmizse is csatlakozott e körhöz – fogalmazott végül Berei Andrea.

Az előadás végén a közönség tagjai egy-egy szelet torta elfogyasztásával ünnepelték Farkas Gábor égi születésnapját. A finomság ízvilága Jakó Lajosné, a Jakó Cukrászda tulajdonosa keze munkáját dicsérte.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája