Április 24. szerda, György
Hírek, események 2021. július 6. 13:42

Idén másodszor főzött Ballószög polgármestere a Wojtylában

Képgaléria
Idén másodszor főzött Ballószög polgármestere a Wojtylában
Somogyi Lajost visszajáró vendégként tisztelik a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. 2017 óta ugyanis minden évben megtiszteli melegétel-adományával az Egressy utcai szociális-kulturális intézmény rászorultjait – nem is egy alkalommal. (Fotók: Tódor Norbert)

Rendszerint saját kezűleg, helyben készíti el remek főztjét. Délelőtt az udvari bográcsban rotyognak a hozzávalók, majd fél 12-kor kóstolással zárulnak az előkészületek.

Ezúttal mindenféle jóval gazdagon megrakott keménylebbencs került a szegények böjtös asztalára, ráadásul kenyér és sütemény is dukált az ebédre várakozóknak.

Ballószög első embere előzetesen beszámolt a településen folyó aktuális munkálatokról. Elmondta, falujában a karanténidőszak alatt is folyamatosan zajlottak a tervezett felújítások. A járvány ilyen vonatkozásban nem vetette vissza a község folyamatos fejlődését.

Somogyi Lajos egyéb meglepetéssel is szolgált. Elhozta magával egyik munkatársát, Gáspár Dávidot, aki kulturális munkatársként, közönségszervezőként munkálkodik a ballószögi Faluházban. A fiatalember operarészleteket adott elő meglepetésszerű fellépésével. A Csárdáskirálynő, valamint a Legyen a Horvát-kertben, Budán című operettek egy-egy dallama csendült fel a Wojtyla Ház „pódiumán” – a nélkülöző emberek tapsvihara közepette.

– Mindig szívesen főzöm, még nagypapámtól és édesanyámtól tanultam meg az alapokat. Először a húgom ballagására főztem élesben, nagy vendégsereg számára. Ballószögön is számos községi rendezvényen készítettem már bográcsos ebédet. Éppen az egyik ilyen nagyszabású programon, a kakasfőző fesztiválon ismerkedtem meg a Wojtyla munkatársával, Mátyus Istvánnal, aki felhívta a figyelmemet a népkonyhára. Így kerültem ide először öt évvel ezelőtt. Azóta is örömmel jövök a karitatív létesítménybe. Jó a hangulat és már sok az ismerős arc, akikkel mindig szívesen beszélgetek. Az ebédrepertoárom elég változatos, de itt legtöbbször kakaspörköltet főztem. Sokak örömére sütöttem már kenyérlángost kemencében, most pedig éppen keménylebbencset. Az alapanyagok java részét vásárlom, de vannak benne saját finomságaim is, mint a házikolbász, illetve a szalonna – részletezte, majd elárulta végül, hogy otthon elsősorban a felesége főz.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok