Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2021. július 14. 13:08

Látogatók a Cédrusnettől

Képgaléria
Látogatók a Cédrusnettől
Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója meghívására szerdán látogatást tettek a népkonyha épületében a Cédrusnet Egyesület kecskeméti munkatársai, akik beszámoltak a civil szervezet tevékenységéről. (Fotók: Mátyus István)

Molnár Szilárd szakmai koordinátor, Farkasné Prepszent Tünde irodavezető, valamint Gehér Éva koordinátor foglalta össze a Cédrusnet történetét és működését, a kezdetektől egészen napjainkig.

Az új társadalmi kihívásokra reagáló kutató és oktatásfejlesztő műhelyt Sárközy Erika alapította 1997-ben. Erasmus Közéleti Kommunikációkutató Intézet néven a társadalmi, gazdasági kommunikációs rendszerek átalakulási folyamatainak és ezek hatásának kutatása volt a fő tevékenysége.

Ehhez társult kommunikációs stratégiák tervezése, tréningek, új szemléletű posztgraduális képzések és tananyagok, később térségfejlesztési koncepciók kidolgozása. Az Intézetben fiatal kutatók multidiszciplináris műhelye működött. 2000 és 2005 között 5 kötet jelent meg az Erasmus könyvek sorozatban. Az Intézet tudományos tevékenységében neves média és társadalomkutatók vettek részt, egyebek között Buda Béla, Horányi Özséb, Hankiss Elemér, Bajomi-Lázár Péter és Z. Karvalics László.

A 2010-es évek elejétől az Intézet figyelme új, nagyhatású változások felé fordult. 2013-tól a demográfiai bomba következményeinek, az idősödő társadalom működésének, a paradigmaváltások kényszerének vizsgálata jutott főszerephez.

2014-ben megszületett a CédrusNet koncepció.

Kecskemét városa döntő szerepet játszik a CédrusNet történetében.

Az első magyar település volt, ahol nyitottnak bizonyultak egy új szemleletű komplex elképzelés befogadására és egy hosszú folyamat megkezdésére. Mert a társadalmi innováció hosszú folyamat.

A Mintaprogram két évig működött (2018 és 2020 között).

A kecskeméti polgárok, városvezetők, szakpolitikusok és a média körében népszerűek lettek a szemléletváltó megoldások, sikeresek voltak az új képzések, a SzuperNagyi és IdősLátogató szolgáltatások, az új aktivitást hirdető CédrusKörök, az önszerveződő tanuló műhelyek, és nagy lehetőségek rejlenek még a tudáshasznosítás kulcsprojektjében a Szenior Tudásbank projektben. Kecskemét mintaváros lett. Mi pedig hosszútávra szóló tapasztalatokat szereztünk arról, hogy a modell működik és folyamatosan fejlődik.

A siker legfőbb bizonyítéka, hogy a város, a kísérleti szakasz után is folytatja a CédrusNet Programot.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából és támogatásával a CédrusNet Kecskemét Iroda munkatársai folytatják és folyamatosan fejlesztik a helyi CédrusNet programot.

A CédrusNet Kecskemét egy olyan innovatív és tenni akaró közösség Kecskeméten, akik új irányokat mutatnak az idősödéssel szembeni sztereotípiák helyett és lehetőséget biztosítanak azok számára, akik aktívak akarnak maradni. 

A társadalmi idősödés a jóléti társadalmak egyik legnagyobb kihívása a 21. században. A kedvező életkörülmények egyre hosszabb élettartamot biztosítanak, egyre tovább élhetünk. Párhuzamos jelenség, hogy a fiatalok – ifjúkorukat kitolva – egyre később és egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Mindezek következtében az idősek társadalmi rétege egyre szélesebb lesz. A hosszabb várható életkornak köszönhetően egy új életszakasz jelent meg, az idősödés kora, amely nagyjából 50-74 év között húzódik. Erre a korosztályra összpontosít elsősorban a CédrusNet Kecskemét Program. 

Világosan kirajzolódik, hogy ennek a korcsoportnak új életstratégiát kell kialakítania, amihez viszont nincsenek meg a megfelelő társadalmi üzenetek, intézmények, szolgáltatások. Ezt a feladatot vállalja fel a CédrusNet Kecskemét program, kiemelve a helyi társadalmi innovációt, az intergenerációs együttműködést, az új készségek és kompetenciák fejlesztését és a reziliencia növelését. 

A találkozó végén a kecskeméti iroda munkatársai megtekintették a Wojtyla Ház kiszolgáló helyiségeit.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Karol Wojtyla