Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2021. augusztus 30. 13:21

Lengyel pilóták a Wojtyla Házban

Képgaléria
Lengyel pilóták a Wojtyla Házban
A Lengyel Légierő tizenkilenc vadászpilótája tette tiszteletét a Wojtyla Barátság Központban vasárnap délután. A baráti ország honvédeit Farkas P. József, a szociális intézmény alapító-igazgatója fogadta. (Fotók: Gáspár Márton)

A katonák szóvivője elmondta, hazájukban kiképzőként teljesítenek szolgálatot. Amikor azonban meghívást kapnak egy-egy rendezvényre, csapatba tömörülve mutatják be műrepülő-tudásukat a nagyközönségnek. Magyarországra kiváltképp örömmel jöttek, hiszen maguk is vallják a régről ismert, rímbe szedett közmondás helytállóságát, miszerint „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” – „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”. A Wojtyla Házat különösen a szívükbe zárják, hiszen amellett, hogy a szent lengyel pápáról kapta nevét, ráadásul aktív szerepet vállal a lengyel-magyar baráti-kulturális kapcsolatok ápolása, fejlesztése terén.

A látogatás diavetítéssel vette kezdetét, melynek során Tódor Norbert, a Wojtyla Ház munkatársa dióhéjban bemutatta az alapítása óta eltelt tizenhat esztendő alatt romos állapotú népkonyhából Farkas P. József és felesége, Farkasné Pásztor Jolán, valamint nagylelkű támogatók százai által korszerű szociális-kulturális központtá fejlesztett karitatív létesítményt.

A találkozó alkalmával mindemellett a lengyel vendégek élvezhették a magyar konyha kreatív ételeinek különleges ízvilágát, továbbá a Zwack Unicum és egyes hazai kézműves borok nemes zamatát is megismerhették a messzi földről érkezettek.

A házigazdák nevében Farkas P. József végezetül átnyújtotta a wojtylások ajándékát: a Wojtyla 15 – Csoda és misszió című kötet egy példányát, mely a Wojtyla Barátság Központ elmúlt tizenöt évébe nyújt mélyreható betekintést. Viszonzásul a lengyel vendégek ajándéktárgyakkal lepték meg a Wojtyla-sorsközösséget.

 

Kövessen minket a Facebookon is!