Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2021. október 1. 12:47

Kárpáti József a modern építészetről

Képgaléria
Kárpáti József a modern építészetről
Kárpáti József, a budapesti székhelyű Építési Vállalkozók Országos Szakszövetkezete környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozata elnöke látogatott el a Wojtyla Barátság Központba és tartott ismeretterjesztő előadást a legújabb építészeti trendekről. (Fotók: Tódor Norbert)

A szakember kifejtette: úgy kell a rendelkezésünkre álló energiával gazdálkodni, hogy unokáink ugyanazon a szinten tudjanak élni, mint jómagunk. Ami az építőipart illeti, egyúttal megoldást is nyújtott. Ültess fát és használj fát! – fogalmazta meg a jövő jelmondatát.

Elhangzott továbbá: minden építhető fából, melynek mennyisége hazánkban úgyszintén örvendetesen növekszik. Évente nagyjából 12 millió köbmétert tesz ki a hazánkban rendelkezésre álló faállomány. Ebből 6 millió köbméter kerül felhasználásra, 3 millió a nettó növekedés.

A fából készült építőelemek hosszabb ideig állják a tüzet, mint a vasbeton szerkezetek, mert lassabb a beégési sebességük. Ráadásul faanyagból akár több tíz emeletes épületet is fel lehet húzni. Erre például Bécsben, illetve Svédországban számos precedens létezik – derült ki a diavetítésből.

A jövő legfőbb építőelemeit tehát a fa, vályog, kender és egyéb más környezettudatos anyagok jelentik, robot technológiával párosítva.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája