Május 11. szombat, Ferenc
Hírek, események 2021. október 27. 16:12

Az Arany Sárfehér megmentését tűzték zászlajukra

Képgaléria
Az Arany Sárfehér megmentését tűzték zászlajukra
Az egykor szebb időket látott nemes szőlőfajta, az Arany Sárfehér életben tartására nemrégiben szakértői közösség alakult Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója kezdeményezésére. A csoport legfőbb célja, hogy fennmaradjon, majd idővel újra teret nyerjen az Izsák és környékén termelt, évszázados hagyományokkal bíró fajta. Szerdán ennek okán tartottak gyűlést, elsőként a Kostka-telepen, majd a Gedeon Birtokon és legvégül a Biczó Csárdában. (Fotók: Tódor Norbert)

Az Arany Sárfehérből manapság egyre kevesebbet termesztenek. Maximum 90 hektárra tehető az a terület, melyen mostanság is fellelhető.

– A gondot igazán nem a fajta igényes művelés módja okozza, hanem az, hogy egyre kevesebb a vállalkozó, aki szőlőt akar termeszteni, abból akar megélni. Ez valahol érthető, hiszen olyan nyomott árakon vásárolják fel a szőlőt, hogy önköltség alatti a termelés. A megoldást keressük. Azért jött létre ez a szakmai csoport, hogy megvitassuk, hogyan menthető meg a fajta – fogalmazott Oreskó Imre, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott elnöke. 

A szőlészeti kutatóintézet munkatársai néhány éve felkeresték Izsák környékén a termelőket, akikkel közösen bejárták az idős ültetvényeket, melyekből tőkéket választottak ki.

– Megnéztük, milyen habitussal, milyen termesztési tulajdonságokkal rendelkeznek, és az átlag ültetvényből hogyan tűnnek ki. Melyek a különleges jellemzők, amiben eltérnek az alapfajtától. Ezeket kiemeltük, a kutatóintézetben vírusmentesítésnek vetettük alá, ezt követően prebázis anyagokat készítettünk, melyeket aztán telepítettük. A fajták vizsgálata jelenleg is folyamatban van – közölte dr. Németh Krisztina, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomásának tudományos főmunkatársa.

A találkozót Knábel László izsáki hegybíró történeti áttekintése zárta.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!