Április 27. szombat, Zita
Hírek, események 2021. november 8. 17:42

25 éves a kecskeméti könyvtár épülete

Képgaléria
25 éves a kecskeméti könyvtár épülete
Hármas jubileumot ünnepeltek hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. A névadó Katona József születésének 230., és a könyvtárépület átadásának 25. évfordulóját. Emellett Ramháb Mária nyugalmazott igazgató 30 éves vezetői munkásságára emlékeztek a partnertalálkozóval egybekötött ünnepségen. (Fotók: Mátyus István)

A vendégeket elsőként Bujdosóné dr. Dani Erzsébet megyei könyvtárigazgató köszöntötte. A hármas jubileum kapcsán részletekbe is bocsátkozott. Katona József, a város szülötte 230. évvel ezelőtt 1791. november 11-én született. Az első kecskeméti közkönyvtár 1897-ben nyitotta meg kapuit, Kada Elek polgármestersége idején. Az intézmény 1955-ben vette fel Katona József nevét. 1993-ban tették le a mostani épület alapkövét, majd 1996-ban avatták fel. Majd rátért elődje, Ramháb Mária példaértékű munkásságára, aki idén tavasszal vonult nyugdíjba, és 1991 és 2021 között vezette magas színvonalon, alázatos szakmaisággal az intézményt.

A város nevében Engert Jakabné alpolgármester gratulált a könyvtár vezetőségének és munkatársainak. Elsőként a hármas jubileum kapcsán Katona József hazánk és Kecskemét történelmében betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, majd rátért a könyvtár épületének történetére, mely egészen az 1980-as évek közepéig nyúlik vissza. Kiemelte: a könyvtárban mindig is a hagyományokat ötvözték a legmodernebb technológiákkal, miközben őrizték és tovább vitték a szellemi értékeket. Szakmailag átgondolt és eredményes munkájukat folyamatosan elismerik országos szinten is: család- és gyermekbarát intézménnyé váltak és kétszer érdemelték ki a Minősített könyvtár címet.

Ramháb Mária nyugalmazott igazgatónak külön is gratulált három évtizedes vezetői teljesítményéért. Rengeteg újítás és kreatív ötletei nyomán számos olyan program valósult meg az évek során, melyek sokaknak szereztek örömet.

Az alpolgármester hozzátette, bízik benne, hogy az új vezetésben is megmarad a nyitottság az újdonságokra, és további sok sikert kívánt a munkatársaknak. Végül megerősítette, továbbra is számíthatnak az önkormányzat támogatására.

A köszöntők sorát Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke zárta. Felidézte emlékeit a könyvtár építéséről, majd első személyes benyomásait az épület átadását követően. Kiemelte: Ramháb Mária és kollégái mindig is hittel, lelkesedéssel végezték munkájukat. A könyvtár sikere nemcsak Kecskeméten volt mérhető, hiszen Bács-Kiskun megye jó néhány településén található fiókkönyvtáruk. Az elmúlt évek során számtalan alkalommal járt egy-egy megújult könyvtár avatóünnepségén, és látta a jövő nemzedéke, a gyermekek szemében az örömöt a könyvtárba lépve. A bibliotéka még a legkisebb településeken is olyan helyet jelképez, ahová érdemes betérni, jó lenni.

A partnertalálkozó további részében Gaborják József, az Alapítvány a Bács-Kiskun Megyei Könyvtárért kuratóriumának elnöke nyújtott betekintést a könyvtár építésének előzményeit és történetét illetően.

Csapó Noémi tájékoztató könyvtáros bemutatta az új mobiltelefonos könyvtári applikációt, valamint a könyvtárról készült virtuális sétát, majd Katona Tibor, a tájékoztató szolgálat vezetője a Katona József Bibliográfiáról mesélt.

Végül virágcsokorral és ajándékkal köszöntötték Ramháb Máriát nyugdíjba vonulása alkalmából. Méltatását Koleszár Márta, a Gyermek- és Tinivilág vezetője rendhagyó módon tette meg. Tavasszal a dolgozók és a könyvtárhoz közeli emberek egy-egy cédulát dobtak egy befőttesüvegbe. A cetlin mindenki megfogalmazta, mit köszönhetnek Ramháb Máriának. Ezekből olvasott fel részleteket Koleszár Márta.

Ramháb Mária meghatódva köszönte meg a szép szavakat és ajándékokat. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, külön is köszöntötte a nyugdíjba vonult igazgatónőt.

A partnertalálkozót a Katona József Könyvtár női karának zenei műsora zárta.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!