Április 23. kedd, Béla
Hírek, események 2021. november 22. 21:43

Tartalmas napot töltött Izsákon és Soltvadkerten a lengyel nagykövet

Képgaléria
Tartalmas napot töltött Izsákon és Soltvadkerten a lengyel nagykövet
Lengyel, magyar két jó barát – együtt harcol, s issza borát. Akár ez a jól ismert mondás is lehetett volna a mottója a hétfői lengyel nagyköveti látogatásnak. Bár harcról szó sem esett, a borturizmusról annál inkább. (Fotók: Mátyus István)

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete hétfőn látogatást tett Izsákon és Soltvadkerten. A színes, egész napot átölelő eseményre Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapítója invitálta a diplomatát és kedves feleségét.

A nagykövet – aki kiválóan beszél magyarul – elmondta: rendkívül szoros és baráti viszonyt ápol a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal. Jerzy Snopek annak ellenére sem mondta le térségbeli programját, hogy kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök budapesti érkezését várja. Ez pedig annak köszönhető, hogy a lengyel-magyar barátság ápolása rendkívül nagy prioritást jelent számára – közölte.

Izsákon elsőként Csontváry Kostka László egykori birtokát kereste fel, ahol feleségével, Márta asszonnyal megkoszorúzták a Sárfehér szőlőfajta mindmáig legsikeresebb termesztőjének emléktábláját. A vendégek részére Tetézi Lajos izsáki helytörténész és Oreskó Imre (akinek köszönhetően eredetvédett szőlő lett a Sárfehér) mutatták be Csontváry Kostka László munkásságát.

A lengyel diplomata és hitvestársa azonban nem csak a szavak szintjén találkozhatott a Sárfehérrel, ugyanis utazásuk következő megállója a Gedeon Birtok volt. Természetesen a borászatban alkalmuk is adódott a Sárfehér megízlelésére. Csiszer László értékesítési vezető bemutatta számukra a pincészetet, így a borkészítés folyamatába is betekintést nyerhettek.

A házaspár ezt követően a helyi Szent Mihály templomban megtekintette az ott őrzött Szent II. János Pál-vérereklyét. Az eseményen Bajkó Zoltán plébános és dr. Bozóky Imre megbízott polgármester is részt vett.  

A Vino Étteremben elfogyasztott ebédet követően Soltvadkertre vezetett a „nagyköveti út”, egyenesen a Frittmann Borászathoz. Frittmann István mutatta be a testvérpár családi vállalkozását, melynek során szó esett a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről is. Természetesen Soltvadkerten sem maradhatott el a borkóstoló.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!