Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2021. december 5. 18:11 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Ferenc pápa a fogyatékkal élők világnapjára: Az Egyház szeret titeket, és szüksége van rátok

Ferenc pápa a fogyatékkal élők világnapjára: Az Egyház szeret titeket, és szüksége van rátok
December 3. a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ferenc pápa az alkalomra írt üzenetében megállapítja, hogy a diszkrimináció még mindig jelen van a társadalomban. Rámutat: a pandémia rávilágított sok ember kiszolgáltatottságára, a Jézussal való barátság azonban segíthet elfogadni állapotunkat.

Az Egyház szeret titeket, és szüksége van rátok – ez Ferenc pápa üzenetének lényege, melyet a fogyatékkal élők világnapjára írt. Az ENSZ 1992-ben javasolta, hogy december 3-án e kiszolgáltatott emberekről emlékezzünk meg világszerte. A pápai üzenet a Jézussal való barátságot helyezi fókuszba, ez a kapcsolat ugyanis nem okoz csalódást, bármilyen esendőnek érezzük is magunkat, akár az Egyházon belül is.

Az üzenet János evangéliumának 15. szakaszára utal, az utolsó vacsorára, illetve aláhúzza a Christus vivit kezdetű dokumentumban megerősített tanítást: Jézus soha nem hagy el minket. Ez olyan kiváltság, ami sorsunk része, és ami megadja küldetésünket.

Az, hogy Jézust barátunknak tudhatjuk, a legnagyobb vigasz. Mindannyian az ő hálás, örömteli tanítványaivá válhatunk, akik saját törékenységüket nem akadályként élik meg, hanem általa hirdethetik az evangéliumot.

Ha bizalmas és személyes barátságot ápolunk Jézussal, megtaláljuk a lelki kulcsot ahhoz, hogy elfogadjuk korlátainkat, és megbékéljünk állapotunkkal.

Ferenc pápa emlékeztet rá, hogy az Egyházban mindenkinek helye van, ezért a fogyatékkal élők részvételét is várja a szinodális folyamatban. „Biztos vagyok benne – írja a Szentatya –, hogy ha mindenki bevonásával sikerül megvalósítani a szinodális utat, akkor az egész egyházi közösség gazdagodik általa.”

Sajnos még mindig túl sok diszkriminációt kell elviselnie a fogyatékkal élőknek, akik idegen testnek érzik magukat a társadalomban. Előítéletek, tudatlanság és egy olyan kultúra következménye mindez, amely nehezen ismeri fel minden ember felbecsülhetetlen értékét. Ha a fogyatékosságot – amely a társadalmi és a személyes korlátok együttes hatásának eredménye – úgy kezelik mint betegséget, akkor megmarad a távolság, és csak még jobban megbélyegzik őket. Egyes esetekben a szentségekhez való járulásban is akadályba ütköznek, ezt pedig soha nem szabad megtagadni tőlük – figyelmeztet a pápa.

A koronavírus-járvány még inkább próbára tette az amúgy is kiszolgáltatott embereket: a bezártság, a távoktatás, a szolgáltatások elmaradása növelte szenvedésüket. Az idősotthonokban élők elszakadtak szeretteiktől. A vírus még erősebben támadott ezeken a helyeken, és az ott dolgozók odaadása ellenére is túl sok áldozatot szedett. A pápa és az Egyház még jobban mellettetek áll, szeretettel és gyöngéden! – üzeni a Szentatya, hozzátéve, hogy mindenkinek joga van a megfelelő ellátáshoz, ezért külön odafigyelést igényelnek a fogyatékkal élők, akiket semmilyen módon nem szabad hátrányosan megkülönböztetni.

Mindannyian az életszentségre kaptunk meghívást – emlékeztet Ferenc pápa. – Amint azt számos bibliai történetből tudjuk, a Jézussal való találkozás gyökeresen változtatja meg az emberek életét, akik azután a tanúságtevők útjára lépnek. Ez a küldetés az imából ered, melyben példaként állhat előttünk Avilai Szent Teréz, a szemlélődés mestere. Ő azt tanítja, hogy a nehéz időkben szükség van Isten erős barátaira, hogy támogassák a gyengéket.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!