Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2022. február 9. 13:04

Indiába „kirándultak” a wojtylások

Képgaléria
Indiába „kirándultak” a wojtylások
A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője szerdán, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy 1999-es, öt hétig tartó, spontán ötlettől vezérelt kalandtúra szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

Amint a Wojtyla Ház gondozottjai a prezentáció során megtudhatták, a két jóbarát érettségi után döntötte el, hogy a felnőtté válásuk hajnalán szüleiktől kapott zsebpénzből elutaznak Indiába, majd Nepálba. Az összeg jobbára csak a repülőjegyre volt elegendő, a kint tartózkodás – utólag látva – már nagyobb kihívásnak bizonyult, hiszen mindössze 20-20 ezer forintjuk maradt a szállásköltség fedezésére.

Amikor New-Delhiben leszállt a repülőgép, úgy érezték, mintha másik univerzumba érkeztek volna. Az európai gyakorlattól eltérően ugyanis a repülőtéren kóbor macskákkal és kutyákkal találkoztak. A szerencsétlen állatok a kukákból szereztek maguknak táplálékot.

Egyébiránt New-Delhiben kiderült, hogy az ottani taxisofőrök nem igazán ismerik a térképet. A levelek is csak nagyjából vannak megcímezve, körülírva a helyszínt, ahová feladóik a küldeményeket szánták.

Az Indiai Vasúttársaság a világ legnagyobb cége 2,5 millió bejelentett alkalmazottal. A vonatok akár egy teljes napot is késhetnek. Ha pedig olyan helyre szól a jegye a kedves utasnak, ahová más kasztba – társadalmi rétegbe – tartozó személy hívatott ülni, azonnal távozásra szólítják fel az illetőt, hiába tartózkodik ott jogszerűen az utazó. Körülbelül 1 millió sínpár található a hatalmas országban, melyeket egyszerre nem tudnak karbantartani. Így előfordul, hogy egyik-másik vonat kisiklik és szakadékba zuhan. A balesetes szerelvényeket gyakorta a mélyben hagyják, hisz kiemelésük túl költséges lenne.

Egyik reggelen, amikor az utcákat rótták, földön heverő holttestre lettek figyelmesek. Mint később megtudták, az éjszaka folyamán elhaltak földi maradványait reggelente, a közterületeken gyűjtik be az illetékesek.

Számtalan hasonló, az európaiak számára enyhén szólva is furcsa jelenségről adott hírt előadása során Szilágyi Áron, aki megígérte, márciusban folytatja útibeszámolóját. Hozzátéve, összeségében India fantasztikus ország, kedvesek az emberek, ételeik kifejezetten ízletesek, zenei kultúrájuk rendkívül gazdag, kézműves termékeik figyelemre méltóak. Mégis kijelenthető: a nyugati utazók számára Indiába látogatni felér egy kulturális sokkal.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája