Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2022. március 8. 13:25

Czerny bíboros magyarországi útja előtt: Ferenc pápa együttérzését hozom

Czerny bíboros magyarországi útja előtt: Ferenc pápa együttérzését hozom
Michael Czerny SJ bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának ad interim prefektusa március 8-án Magyarországon keresztül – ahol befogadóközpontokat keres fel – Ukrajnába indul, hogy elvigye Ferenc pápa segítségét és közvetítse közelségét. A Vatican News a küldetéséről kérdezte.

– Milyen érzésekkel indul el?

– Szeretetet érzek az emberek iránt, akiket megismerek majd, és reményt, hogy sikerül mindenkihez elvinnem a pápa együttérzését.

– A pápa tegnap is beszélt ennek a háborúnak a kegyetlenségéről. A közösségi oldalakon órák óta körbejár egy fotó egy édesanyáról és két gyerekéről, akiket Irpiny mellett meggyilkoltak. Mit gondol erről?

– Egy keresztút szimbólumai ezek a képek. Ártatlan életek, amelyeket teljesen embertelen érdekekből feláldoztak. Nagyböjt idején vagyunk, és ki kell állnunk emellett, de egyben

meg is kell állnunk és lelkiismeret-vizsgálatot végezni, hogy feltegyük magunknak a kérdést: mit tesz hozzá mindegyikünk ahhoz az erőszakhoz, ahhoz az ellenségességhez, amit ez a tragikus kép oly világosan megjelenít.

– Utazásának középpontjában az ukrán migránsok és menekültek drámája áll. Hogyan segít ezeknek az embereknek a pápa nevében?

– Leginkább azzal, amit úgy nevezek: a jelenlét szentsége, ami azt jelenti, hogy el tudjuk vinni az evangélium szavát és konkrét segítséget. Egy kis küldöttséggel megyünk, amely megpróbálja mindezt kifejezésre juttatni:

azt közvetíteni, hogy szeretnénk befogadni, közel lenni a szenvedéshez, reményt adni annak, aki kénytelen volt menekülni.

– Anyagi segítséget is visznek?

– Igen, remélem, hogy tudunk vinni anyagi segítséget is.

– A menekültek tekintetében van egy újabb probléma, hogy az ott élő afrikaiakat is kitelepítik és kirekesztik. Mit tesz majd értük?

– Ez különösen sok szenvedést jelentő, kényes kérdés. Ilyen feszült időszakban nehéz szembenézni ezzel a problémával, amelynek gyökerében az előítélet, az elutasítás, a meg nem értés áll. Mi mindenesetre megpróbálunk szembenézni vele, összekötve az európaiak és az afrikaiak, ázsiaiak tapasztalatát. És nem csak ez a kérdés…

– Milyen probléma van még?

– Nagy probléma az emberkereskedelem, kihasználva a válság, a zűrzavar pillanatait. Nem elég a háború, a menekülés, a sebezhető embereket még szolgasorba is taszítják. Missziónk során aggódva figyelünk majd erre a problémakörre.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!