Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2022. április 1. 15:36

II. János Pál halálának évfordulójára emlékeztek a wojtylások

Képgaléria
II. János Pál halálának évfordulójára emlékeztek a wojtylások
Tizenhét esztendeje, 2005. április 2-án ért véget a lengyel származású Szent II. János Pál pápa – polgári nevén Karol Wojtyla – e világi pályafutása. Halálának, egyben égi születésnapjának közelgő évfordulóján a Wojtyla Barátság Központ ünnepségének résztvevői méltatták a néhai egyházfő kivételes egyéniségét, életművét. (Fotók: Mátyus István)

A fennkölt hangulatú megemlékezésen Farkas Pál, a Wojtyla programigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket a népkonyha előtti téren. Ezután Berger József, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője mondta el alkalomhoz illő gondolatait, majd Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő, dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa, Berger József, Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója, valamint a keceli Pintér család képviselői egy-egy koszorút helyeztek el a szociális-közművelődési intézmény előkertjében, Szent II. János Pál bronzszobránál.

A meghitt ünnepség a karitatív létesítmény ebédlőjében folytatódott, ahol nyitó akkordként Oskolás János elszavalta Karol Wojtyla emlékére című versét.

Lévai Jánosné beszédében kiemelte: – A Szentatya 22 évig ült a pápai székben: 1978. október 16-tól 2005. április 2-ig. 14 enciklikát adott ki, ő indította el a Katolikus Ifjúsági Találkozót, irányította az Egyházat a 2000-es év jubileumán. 129 országban tett látogatást, bevezette az Isteni Irgalmasság vasárnapját. Legfontosabb tevékenysége, hogy elvitte az evangéliumot a Föld minden részére. A fiatalokat inspirálta, hogy lépjenek papi pályára. Szent II. János Pál pápa megváltoztatta a világot.  Semmi más nem állt rendelkezésére, mint a puszta két keze, lába és mély hite. Ő volt az „utazó pápa”. A Jóisten cselekedett rajta keresztül. Mindig, minden körülmények között sugárzott belőle a szeretet.

Dr. Finta József atya felszólalásában Szent II. János Pál béketeremtő szerepét hangsúlyozta. A szentatya úgy segítette elő a békét, hogy közben az igazságot sem kendőzte el. Tevőleg szorgalmazta a katolikus-protestáns megbékélést, egyúttal igyekezett betemetni az egyes vallások közötti lövészárkokat – mutatott rá egyebek mellett a Nagytemplom plébánosa.

A meghitt eseményt Csiszér László, az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség Zenei-Dicsőítő Szolgálatának vezetője, továbbá zenésztársai, Váradi Tibor és Tihanyi Klára énekes-gitáros előadássorozata gazdagította.

A nagyszabású rendezvényt ebédosztás zárta. A Wojtyla Ház munkatársai 120 adag töltött csirkecombot szolgáltak fel rizibizi köretet – Varga László, az Ízfaktor Kft. ügyvezető-tulajdonosa és családja felajánlásával.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!