Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. április 5. 13:21

Győri András városi főkertész a Wojtylában

Képgaléria
Győri András városi főkertész a Wojtylában
Kecskemét város főkertésze tartott ismeretterjesztő előadást a Wojtyla Házban. A csütörtök délelőtti vizitáció alkalmával a Polgármesteri Hivatal Várostervezési Osztályának vezető tanácsosa egyebek mellett arról számolt be, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívás „zöld” szempontból Bács-Kiskun megye székhelyén. (Fotók: Mátyus István)

Mint kiderült, a jelen és jövő legfeszítőbb próbatétele a vízhiány. Ennek következtében például a főtéren kiszáradtak az árvácskák. Kiszáradás fenyegeti tehát a belváros növényzetét. Erre automata öntözőrendszerek telepítése, valamint a telepítési koncepció felülvizsgálata ad némi gyógyírt.

A meglévő fák különösen jelentős értéket képviselnek, hiszen nem biztos, hogy helyettük újak telepíthetők, más szavakkal: nem feltétlenül lehet pótolni őket. Az erdőket ma már másképpen kell ápolni, mint egy-két évtizede. Tarvágás helyett fokozatos újítást célszerű eszközölni kézműves módszerekkel olyképpen, hogy új fákat ültetnek a régiek közé, s amikorra az öreg fák kipusztulnak, kezdenek felcseperedni az frissebbek.

Emellett folyamatban van a város zöld infrastruktúrájának tervezése, melyek nem csak a városközpontot, de még a lakótelepeket is érintik. Továbbá a parkolás is racionalizálásra szorul, parkolóházak építésével, mely magántőke bevonásával válhat valósággá. Ezen felül új közparkok létrehozásai is várható.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája