Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2022. április 5. 09:28

Kulcs a cigányok lelkéhez – Kalapos Zoli világa könyvalakban és a Wojtyla Ház pódiumán

Kulcs a cigányok lelkéhez – Kalapos Zoli világa könyvalakban és a Wojtyla Ház pódiumán
Megjelent Borzák Tibor újságíró Cigánylélek című kötete, mely a soltvadkerti „Kalapos Zoli” élettörténetén keresztül mutatja be a hazai cigányság valóságát. Az átfogó képet nyújtó írásmű több szempontból is letehetetlen. (Fotó: Borzák Tibor)

Évekkel ezelőtt ismerte meg Borzák Tibor Sztojka Zoltánt, a soltvadkerti kártyavetőt, akit hatalmas kalapja után Kalapos Zolinak neveztek el. Személyisége rögtön elvarázsolta. Egyszerűen nem tudta figyelmen kívül hagyni a halkszavú, szúrós tekintetű, csavaros észjárású jövőbelátót.

Sorra megismerte a família tagjait, a rokonságot. Úgy érezte, befogadták.

„Nem akarsz könyvet írni rólam?” – szögezte neki a kérdést Kalapos Zoli egy váratlan pillanatban. Gondolta, ez csak egy kósza ötlet lehetett, ezért ki is tért a válasz elől.

Aztán mégis belevágtak.

Kalapos Zoli mesélt a felmenőiről, életéről, a cigánykártyáról, a csodás látomásairól, az oltárszobájáról, istenhitéről. Érintőlegesen szóba kerültek a romák szokásai is. Keresztelő, lakodalom, ünnepek, virrasztás, temetés, gyásztörés, lókereskedés…

A könyvírás korántsem bizonyult könnyű vállalkozásnak, mert a cigányok igencsak zárt közösséget alkotnak. Nem feltétlenül engedik magukhoz közel az idegen embert. Lelkükhöz meg kell találni a kulcsot.

A kötetben a cigány közösségben gyűjtött tapasztalatok olvashatók. A téma feldolgozása – egy rövid baranyai kitérővel – főleg a dél-alföldi térségre szorítkozik. A riportokban megszólalók oláhcigányok, a főszereplő, Sztojka Zoltán pedig gáborcigánynak vallja magát. Szokásaik nem sokban különböznek egymástól. Hangsúlyosak a vallással és a hittel kapcsolatos fejezetek, ami nem véletlen, hiszen a cigányok életében ezek a legfontosabbak.

Személyes sors, misztikum, vallás, hagyomány – ezek köré csoportosul tehát a könyv mondanivalója. Mindig más a mesélő. Hogy könnyebb legyen követni, Kalapos Zoli monológjai, a helyszíni riportok és témákhoz kapcsolódó interjúk formailag is elkülönülnek. Bahget Iskander szociofotói fűzik össze a fejezeteket.

S hogy milyen a „cigánylélek”? Kiderül a könyvből.

Mindazonáltal 2022. április 7-én csütörtökön 11 órai kezdettel ismét a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ vendége lesz Sztojka „Kalapos” Zoltán. Borzák Tibor újságíró beszélget vele.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája