Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2022. május 25. 18:06 | Szerző/forrás: hiros.hu

Felavatták Benkó Zoltán mellszobrát a szabadidőközpontban

Képgaléria
Felavatták Benkó Zoltán mellszobrát a szabadidőközpontban
Felavatták Benkó Zoltán egykori vízműigazgató mellszobrát a róla elnevezett szabadidőközpont Nyíri úti főbejáratánál szerda délután. A szoboravatáson, melyen Kecskemét számos vezető közéleti személyisége, valamint Benkó Zoltán két lánya is részt vett, a vízműigazgató vállalatvezetői, városépítői nagyságát méltatták, és mint Kecskemét „zöld tüdejének” megalkotóját ünnepelték. (Fotók: Mátyus István - Alföldi Civil Napló)

Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész bronz mellszobrát Szemereyné Pataki Klaudia polgármester leplezte le. A mészkőtalapzaton álló szobor a főbejáraton át belépve egyből a bal oldalon, a tóparton köszönti a betérőt. Az alkotást Kecskemét önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. készíttette el.

Hajagos Csaba történész, örökségvédelmi szakértő, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezető főmuzeológusa beszédében felidézte: Benkó Zoltán távlatos gondolkodásának és eltökélt munkájának köszönhetjük a Széchenyiváros szélén kialakított zöldövezetet és záportározót, azaz a mai szabadidőközpontot és annak emblematikus dombját, de koncepciójának része volt „a város tüdejének” többi eleme: az Arborétum, a Kápolna-rét és a megyei kórház mellett található Milliomodik Parkerdő is.

„Keze munkáját mai nap is több központi épületünk hirdeti, hiszen a vízművállalat kivitelezésében valósult meg a Szórakaténusz Játékmúzeum, a Kerámia Stúdió és a Kodály Intézet, de részt vett az SOS Gyermekfalu építésében, illetve a Vásárhelyi Pál Általános Iskola működtetésében is” – emlékeztetett Hajagos Csaba.

„Tómederből mozdítsunk hegyet! Vegyünk el, egyúttal adjunk hozzá! Milyen egyszerű. De mégis csak benne és általa vált a gondolat valósággá. Az ellentétek vonzásában élt. Őt valóban nem rettentette a mélység, sem az abból emelhető magasság. Áradt belőle az energia, a tettekkel teljes, alkotó energia. Áradt, de úgy áradt, hogy mi hétköznapiak csak épphogy, csak szívvel, csak lélekkel tudtuk követni, viselni féktelen sodrását” – fogalmazott átlelkesült, poétikus beszédében Öveges László, Kecskemét főépítésze.

Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója a Kecskeméti Televíziónak elmondta, hogy cégük szervezeti kultúrájában nagyon komoly lenyomata van Benkó Zoltán igazgatói munkásságának, melyet a mai napig „hőskorként” emlegetnek.

„Még ma is visszavezethetünk olyan szálakat értékeink között, amelyek a Benkó-korszakig nyúlnak vissza. Ilyen a kiválóságra törekvés, az, hogy elsőre csináljunk jót, hogy előre lássunk, hosszú távra tervezzünk, de gondolhatunk olyan kézzelfogható és egyszerűbb dolgokra is, mint a gépek, gépjárművek tisztán tartása vagy a zöldfelületek iránti igényesség” – mondta a vezérigazgató.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester városunk legendás személyiségének, legendás vezetőjének nevezte Benkó Zoltánt, akinek olyan alapokat köszönhetünk, mint Kecskemét biztonságos vízellátása és csatornázottsága, valamint az az összességében közel 300 hektáros „zöld tüdő”, ami még évtizedeken keresztül szolgálhatja a városlakókat. A Kecskeméti Televíziónak elmondta azt is, hogy további fejlesztéseket terveznek a területen, amire már elképzelések is vannak.

„Óriási érték, és egyre nagyobb érték lesz ez a zöldövezet az élő vizével, az élővilágával, a madaraival, a fáival, azzal a lehetőséggel, amit biztosít az egész város számára” – hangsúlyozta a polgármester.

Lakatos Pál Sándor szobrászművész elmondta: tradícionális, élethű mellszobrot akart létrehozni, ugyanakkor törekedett arra, hogy Benkó Zoltán személyisége is tükröződjön a vonásokban. Mivel személyesen nem ismerte a vízműigazgatót, fényképekre és a Kecskeméti Televízió archív felvételeire támaszkodhatott, valamint Benkó Annára, Benkó Zoltán lányára, aki személyesen segítette az alkotómunkát.

A szobor 5/4-es méretét indokolja a kültéri elhelyezés, „ekkorára kell formálni ahhoz, hogy életnagyságúnak tűnjön” – árulta el a művész, aki a viaszveszejtéses bronzöntés technikájával dolgozott, elejétől a végéig kézben tartva a szobor elkészülésének folyamatát. Lakatos Pál Sándor a partiumi Kispeleskén született, 1991 óta él Kecskeméten. Legjelentősebb művei között van a Csíkszeredán 2016-ban Áder János köztársasági elnök által felavatott Márton Áron-szobor.

Benkó Zoltán Kiskunmajsán született, 1933. január 30-án. Vízügyi szolgálatát 23 évesen, 1956. február 1-jén kezdte meg a Kecskeméti Víz- Csatorna és Fürdővállalatnál, művezetőként. A fiatal vízvezeték-szerelő szakmunkás markáns személyisége gyors előremenetelt hozott: 1961-ben már a vállalat műszaki vezetője, 1962-ben megbízott, egy évvel később pedig kinevezett igazgató lett, amihez megszerezte a szükséges végzettséget. 1965-ben jött létre az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat. Az akkor már 360 főt foglalkoztató cég Benkó Zoltán irányítása mellett víz- és csatornaellátási szempontból is óriási léptékben fejlődött. Kecskemét város fejlesztése a szívügye volt Benkó Zoltánnak. A víz- és csatornahálózat építéseken túl igazgató pályájának éveiben zajlott a – ma már Benkó Zoltán nevét viselő – szabadidőközpont építése, a vállalati lakások átadása, illetve olyan jelentős kecskeméti beruházások kivitelezése, mint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet. Benkó Zoltánt megromlott egészségi állapota miatt 1990-ben nyugdíjazták. Benkó Zoltán közéleti szerepet is vállalt: 1990 előtt a kecskeméti tanácstestület, valamint a végrehajtó bizottság tagja volt. Az 1994-es önkormányzati választáson polgármester-jelöltként indult Kecskeméten. 1995. december 31-én hunyt el.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!