Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. június 2. 13:39

25 év Venezuelában – Múltidézés a Wojtylában

Képgaléria
25 év Venezuelában – Múltidézés a Wojtylában
Prof. Dr. Pablo Nemeth, azaz Németh Pál volt a Wojtyla Barátság Központ vendége csütörtök délelőtt. A neves kecskeméti gyógyszerész a Venezuelában eltöltött 25 évéről mesélt a népkonyha gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Németh Pált felesége, Éva kísérte el a találkozóra. A Szegedről származó, de később Kecskeméten letelepedett gyógyszerész ebédosztás előtt találkozott a rászorulókkal, akiket vetített képes előadásán keresztül avatott be venezuelai éveibe.

A napokban 75. születésnapját ünneplő kutató-gyógyszerész elmesélte, Szegeden született, ott tanult, ott vált belőle gyógyszerész, egyben kutató. 1980 és 1990 között az újonnan felépült kecskeméti kórházban, az izotóp-diagnosztikai osztályon dolgozott, mint tudományos főmunkatárs. A nyolcvanas évek végén került szóba családjában Venezuela, amikor lányuk meglátogatta az ott élő nagynénit. Az egyéves út akkora hatással volt rá, hogy családja érdeklődését is felkeltette. Miután Németh Pál és felesége is kiutazott, maguk úgyszintén megtapasztalták az akkoriban még rendkívül jómódú ország szépségét, vonzerejét, gyönyörű tájaival, minden gazdagságával együtt. A gyógyszerész egy év fizetetlen szabadságot vett ki, majd kiköltöztek. Ez idő alatt felfigyelt rá a venezuelai vegyészeti szakma és állást ajánlottak számára a főváros, Caracas közeli egyetemen. Miután igent mondott, saját labort építettek neki. Mindent megkapott, amit kért, így szakmai téren nagyon jól kamatoztathatta tudását.

Összesen 25 évet töltött kint a család, 2014-ben költöztek haza. Sokat megtapasztaltak, jót-rosszat egyaránt. Szemtanúik voltak, amint az egykor oly gazdag ország fokozatosan elszegényedik. Németh Pál bemutatta a hazánktól tízszer nagyobb Venezuela természeti értékeit, időjárását. Szólt az ország múltjáról, természeti erőforrásairól, nyomornegyedeiről, gyönyörű tengerpartjairól, veszélyes hegyi útjairól. Külön kiemelte a karácsonyi ünnepkört, a venezuelaiak hagyományos ünnepi ételeit. A gyógyszerész több érdekességet is megosztott közönségével. Például, hogy ott mindenki kocsival megy mindenhova, annyira olcsó a benzin. Vonatközlekedés egyáltalán nincs az országban. Akkoriban egy liter víz többe került, mint negyven liter benzin – fogalmazott. Nagy változás volt ez számára. 1990-ben ugyanis egy kis Polskival közlekedett itthon, míg ott egy 12 hengeres hatalmas amerikai autót kapott, mely 100 kilométeren 48 liter üzemanyagot fogyasztott. Emlékeit fényképekkel és látványos videókkal illusztrálta.

Nagyszerű előadását élvezettel hallgatták az ebédre érkező szegények, sőt többen felvetették, ők maguk is szívesen sétálnának a meseszép venezuelai tengerparton.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája