Április 23. kedd, Béla
Hírek, események 2022. június 15. 13:16

Meteorológus a Wojtyla Akadémia „katedráján”

Képgaléria
Meteorológus a Wojtyla Akadémia „katedráján”
Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. A Wojtyla Barátság Központba szerda délelőtt érkezett, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. (Fotók: Gáspár Márton)

Mint Ország Ferenctől megtudhatta hallgatósága, a meteorológia a légkörrel, illetve a légkörben fellépő mozgásokkal foglalkozó tudomány. Elsajátításához komoly matematikai, fizikai, kémiai és biológiai ismeretekre van szükség. Más szavakkal kifejezve: több tudományág „összegyúrt” tudománya.

A szakember elmondta, időjóslással már az ókori görögök is foglalkoztak. A Krisztus előtti 2-3. évezredben Mezopotámiában és Kínában vizsgálták a különböző klímaterületek gyógyító-regeneráló hatásait.

Hazánk területén a 11. században kezdtek el meteorológiai megfigyeléseket végezni. Az 1870-es évek óta pedig minden esztendő vonatkozásában fellelhetők ilyen feljegyzések. A 19. század második felére tehető a magyarországi megfigyelőállomások kiépítésének kezdeti szakasza. 1870-ben megalakult a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központ, a mai Országos Meteorológiai Szolgálat elődje.

1871-től Kecskemét is bekapcsolódik az állami mérőhálózatba. Parragh Gedeon református főgimnáziumi fizikatanár lett a helyi állomás vezetője, aki Klapka u. 9. szám alatti lakásában végzett megfigyeléseket, amellett, hogy főállásban fizikát tanított.

A kecskeméti katonai repülőtér 1936-os megnyitását követően ott is megkezdődött az időjárás-megfigyelés. Mostanság úgyszintén onnan küldik a napi adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisába.

Az időjárás-megfigyelés a honvédelem területén is komoly szerephez jut, hiszen a katonai repülőgépek felszállásához a meteorológus tiszt jóváhagyását ugyancsak megköveteli a vonatkozó szabályzat.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája