Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2022. július 27. 12:44

Meteorológus a Wojtyla Akadémia „katedráján”

Képgaléria
Meteorológus a Wojtyla Akadémia „katedráján”
Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Immáron második alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. (Fotók: Mátyus István)

Mint Ország Ferenctől megtudhatta hallgatósága, a meteorológia a légkörrel, illetve a légkörben fellépő mozgásokkal foglalkozó tudomány. Elsajátításához komoly matematikai, fizikai, kémiai és biológiai ismeretekre van szükség. Más szavakkal kifejezve: több szakterület „összegyúrt” tudománya.

A szakember elmondta, időjóslással már az ókori görögök is foglalkoztak. A Krisztus előtti 2-3. században Mezopotámiában és Kínában vizsgálták a különböző klímaterületek gyógyító-regeneráló hatásait.

A Krisztus előtti 4-5. században Hippokratészt is foglalkoztatta az időjárás és egészség kapcsolata, valamint Arisztotelészt úgyszintén érdekelték a földtudományok és a csillagászat.

Hazánk területén a 11. században kezdtek el meteorológiai megfigyeléseket végezni. Az első mérőállomás Budán létesült 1780-ban. A 19. század második felében az osztrák meteorológiai intézet alapítását követően megindult a magyarországi állomáshálózat kialakítása. 1853-ban 14, 1870-ben már 40 mérőállomás állt rendelkezésre. 1868 óta érhetők el hivatalos meteorológiai előrejelzések.

1870-ben megalakult a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet, a mai Országos Meteorológiai Szolgálat elődje.

1871-től Kecskemét is bekapcsolódik az állami mérőhálózatba. Parragh Gedeon református főgimnáziumi fizikatanár lett a helyi állomás vezetője, aki Klapka u. 9. szám alatti lakásában végzett megfigyeléseket, amellett, hogy főállásban fizikát tanított.

Az 1930-as évek második felében a kiépülő katonai repülőtéren is megkezdődött az időjárás-megfigyelés. Mostanság úgyszintén onnan küldik a kecskeméti adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisába.

Az időjárás-megfigyelés a honvédelem területén is komoly szerephez jut, hiszen a harcigépek felszállásához a meteorológus tiszt jóváhagyását ugyancsak megköveteli a vonatkozó szabályzat.

Az agrometeorológia egyebek mellett azt vizsgálja, milyen hatást gyakorolnak a légkörben lezajló folyamatok a mezőgazdaságra, nevezetesen a haszonállatok és növények életfolyamataira, a talaj nedvességtartalmára.

A polgári légiforgalmat az Országos Meteorológiai Szolgálat látja el időjárás-előrejelzéssel, az állami légiközlekedést a Magyar Honvédség. A repülést leginkább befolyásoló tényezők a szélirány és szélsebesség, a látástávolság és a hőmérséklet.

Az izgalmas ismeretterjesztő program végén kérdésekre válaszolt a szakértő. Az előadást ebédosztás követte az étkezdében.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája