Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. szeptember 15. 09:21

Külföldön élő lengyelek tanácskoztak Varsóban, a Lengyelek Világkongresszusán

Képgaléria
Külföldön élő lengyelek tanácskoztak Varsóban, a Lengyelek Világkongresszusán
Szeptember 3-án vette kezdetét Varsóban a külföldön élő lengyelek (Polonia) Világkongresszusa „Ország-Emigráció” címmel. A nagyszabású eseményen részt vett Irena Leśnikowska-Harangi Kiskunfélegyházán élő és egy helyi iskolában tanító lengyel nemzetiségű pedagógus, aki egyben tudósítója is volt a rendezvénynek.

Tiszteletbeli védnökséget a Lengyel Köztársaság elnöke, Andrzej Duda vállalt. A rendezvény megvalósítója a varsói „Wspólnota Polska” (Lengyel Közösség) egyesület volt.

34 országból 350 résztvevő vett részt a tanácskozáson, melynek témáját a „mit jelent ma külföldön élő lengyelnek lenni” kérdés szolgáltatta.

Három nap alatt számtalan színes rendezvény várta a résztvevőket. Az előadások és vitapanelek olyan helyszíneken zajlottak, mint például a Királyi Vár, a Lengyel Szejm, az Olimpiai Központ. A küldöttek megtekinthették a híres Mazowsze néptáncegyüttes műsorát is, melyet közvetlenül a kongresszusi részvevőknek állítottak össze.

Az utolsó ilyen rendezvényre több mint 30 évvel ezelőtt került sor Rómában. Akkor a lengyel pápa, II János Pál beszélt a hazáról, annak felbecsülhetetlen értékéről, valamint a közösségépítő küldetésről, melyben minden lengyelnek részt kell vennie olyképpen, hogy mindenki úgy érezze, része a széles értelemben vett nemzeti közösségnek.

Óriási megtiszteltetésnek veszem, hogy küldöttként részt vehettem a tanácskozáson.

Immáron 15 esztendeje támogatom lengyel nyelvtudásommal a kecskeméti Karol Wojtyła Barátság Központot, egyúttal lelkesen ápolom a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolatot.

A kongresszus egyben ösztönzőleg is hatott rám. A közeljövőben szeretném felkeresni a Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében élő lengyel nemzetiségű polgártársaimat, és összekovácsolni, közösséggé szervezni őket, hogy együtt többet tehessük mindkét ország javára.

 Irena Leśnikowska-Harangi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Aktivisták