Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2022. október 18. 11:08 | Szerző/forrás: hiros.hu

Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés

Képgaléria
Új alapokra kerül a Wadowicével való testvérvárosi együttműködés
A pandémia után új alapokra kerül Kecskemét testvérvárosi együttműködése a lengyelországi Wadowicével, Szent II. János Pál pápa szülővárosával. A gazdasági, energetikai, vallási és kulturális szálakon futó új kapcsolatokról Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert kérdeztük, aki a hétvégén járt hivatalos látogatáson a lengyel városban.

Karol Wojtylát 1978. október 16-án választották pápává, e jeles esemény évfordulójának megünneplésére hívta meg több testvérvárosát Wadowice. Kecskemét a Karol Wojtyla Barátság Központ 2005-ös megalakulása előtt vette fel a kapcsolatokat a pápai szülővárossal Farkas P. József révén – idézte fel Szemereyné Pataki Klaudia. Az azóta kibontakozó együttműködést a világjárvány akasztotta meg. A mostani látogatás – melyre a polgármestert Lévai Jánosné egyházügyi tanácsnok kísérte el – remek alkalmat adott a kapcsolatok új alapokra helyezésére és megerősítésére.

A 18 ezres Wadowice jelentősen kisebb Kecskemétnél, és a város profilját markánsan meghatározza zarándokközpont mivolta. Több párhuzam is felfedezhető ugyanakkor a két település helyzete között. Ezek egyike, hogy mindkettő egy nagyváros vonzásterületén fekszik, Kecskemét Budapestén, Wadowice Krakkóén. A lengyel kisváros továbbá az ország legnagyobb távhőfejlesztését végzi megújuló energia felhasználásával, akárcsak Kecskemét. Míg mi biomassza-alapon (közeli erdészetektől származó ipari kevert apríték) építjük távhőüzemünket, addig ők elsősorban a szennyvízből nyerik majd ki a hőenergiát.

Az energetikai, gazdasági tapasztalatcserére bőven adódott lehetőség. A vállalati kapcsolatok terén a legfontosabb, hogy a Nyárlőrincen működő Maspex Olympos Kft. anyacége Wadowicében található. A Maspex Wadowice cégcsoport az egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalat Közép-Kelet-Európában.

Wadowice testvérvárosai között nem meglepő módon olyan katolikus központok találhatók, mint Assisi, Fátima, Pietrelcina (Pio atya szülővárosa), San Giovanni Rotondo (Pio atya itt élt 1916-tól egészen 1968-as haláláig), vagy épp a bajorországi Marktl, XVI. Benedek pápa szülőfaluja. Szemereyné Pataki Klaudia szerint a vallási türelem városaként is ismert Kecskemét elsősorban ökumenikus hagyományaival tud bekapcsolódni ezekbe az egyházi kapcsolatokba, hiszen az ökumenizmus II. János Pál pápa számára is nagyon fontos volt.

A kultúra terén is körvonalazódott együttműködés – mondta a polgármester. Wadowice zeneiskolája színvonalas, filmzenével is fűszerezett komolyzenei koncertet adott a vendégeknek (a hangversenyt Brahms Magyar táncaival nyitották), és felmerült a jövőbeni kooperáció lehetősége diákcserék, fellépések, fesztiválszereplések formájában. Wadowice fagott-fesztiválnak ad otthont, a kecskeméti fellépésre pedig a Kodály Fesztivál lehet ideális alkalom – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!